2024. április 19., péntek

Jól szerveződik a közösség Törökkanizsán

A népkonyha működik, maszkot varrnak a harisnyagyárban, fertőtlenítik a közterületeket

Törökkanizsán minden rendeletet betartanak a polgárok, a város vezetősége, a Vöröskereszt és a VMSZ pedig igyekszik a legtöbbet megtenni annak érdekében, hogy az óvintézkedések betartása mellett is mindenkinek mindene meglegyen – tudtuk meg Újhelyi Nándortól, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnökétől, a VMSZ helyi elnökétől.

– A törökkanizsai népkonyhának 150 felhasználója van, vagyis mintegy 60 családnak biztosít meleg ételt. A 65 évnél idősebbeknek most a családtagok, illetve a Vöröskereszt jóvoltából önkéntesek viszik házhoz az ételt, úgyhogy mindent sikerült megoldani. Ami a nyugdíjak felvételét illeti, nálunk a Postabankban leegyszerűsített módon kaphatnak felhatalmazást a családtagok vagy bárki más, akit az illető megbíz a nyugdíja felvételével. Csak egy papírt kell kitölteniük, és nem is kell hitelesíteniük, hanem már át is vehető a nyugdíj. Ez ügyben a törvény is módosult, így élhetnek ezzel a könnyítéssel az idősebb személyek – hangsúlyozta Újhelyi Nándor, aki elmondta, az önkormányzat vonatkozásában fontos információ, hogy a község területén működő Március 8. Harisnyagyárban az önkormányzattal együttműködve az elkövetkező időszakban napi szinten 2000 védőmaszkot készítenek, amelyeket szétosztanak a polgárok között.

– Amint az időjárás megengedi, a törzskar megkezdi a közterületek fertőtlenítését, és nemcsak Törökkanizsán, hanem a község minden településén. A munkaközvetítő iroda itt sem dolgozik, és a kincstár sem fogad ügyfeleket, a posta viszont nyitva tart, illetve az önkormányzatban is lehet igényelni bizonyos dokumentumokat, például anyakönyvi kivonatokat vagy állampolgársági bizonylatokat, ha valakinek azokra szüksége van. A kollégák 7-től 13 óráig dolgoznak, azzal, hogy a kérvényeket ímélben is át lehet adni, illetve telefonon is kérhetők, és aztán a portán átvehetők.

Az anyakönyvvezetők a maticar@noviknezevac.rs; az ügyfélfogadó iroda a sef.prij@noviknezevac.rs; a gyermekvédelmi felügyelet, Horváth Erika a sef.prij@noviknezevac.rs címen érhető el. A haláleset okiratainak aláírása a földszinten, a portásnál történik. Bejelentés a 0230/82-055-ös telefonszámon lehetséges. A rendkívüli állapot előírásaiból kifolyólag községünkben is működik a 24 órás szolgálat, amelyet a 0230/82-055 számon lehet elérni. Az egészségházban a 0230/81-110-es telefonszámon lehet receptet íratni, és a panaszokkal is ott kell jelentkezni. Községünk területén is működik a VMSZ Vigyázzunk egymásra! programja, ennek keretében sok-sok önkéntes foglalkozik naponta az idősekkel, akiknek várjuk a hívásait. A közvetkező telefonszámok hívhatók: Törökkanizsa, Firigyháza: Ótott Róbert 062/79-2994; Oroszlámos, Sziget: Szorcsik Melinda 062/180-4446; Majdány, Rábé: Makra Ervin 069/460-2135; Szerbkeresztúr, Gyála: Kardos Zsuzsanna 060/315-6370. A piacot még az intézkedések elején bezártuk, és természetesen a vendéglátóipari létesítmények sem működnek. Szorosan együttműködünk a mezőgazdasági termelőkkel, segítjük őket abban, hogy kijussanak a földekre, hogy a vetés ne maradjon el. A jószágtenyésztőknek főleg abból vannak gondjaik, hogy megoldják az esti órákban történő fejéseket, hiszen ahhoz engedély kell, és azok beszerzésében a rendőrség segít – mondta Újhelyi Nándor.