2024. március 28., csütörtök

Jól szervezett gondoskodás

A pobedai helyi közösség feltérképezte az összes segítségre szoruló idős személyt

A rendkívüli állapot és a koronavírus-járvány összefogásra ösztönzi az embereket. Az olyan kis közösségekben, mint a Topolya községbeli pobedai helyi közösség, ez még inkább így van. A helyi közösség 5 fős csapatot állított fel, akik igyekeznek megoldást találni minden, a rendkívüli állapotból eredő problémára.

Vikor László, a helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy sikerült minden segítséget igénylő személyt megtalálniuk.

– Sikerült feltérképeznünk, hogy kik vannak jelen a helyi közösségünk területén, elsősorban azokat, akik külön odafigyelést igényelnek. Minden házba bekopogtunk, hogy nehogy valaki is kimaradjon, ezért elmondható, hogy száz százalékban le vannak fedve az idős és rászoruló személyek. Ők a kijárási tilalom miatt nem mehetnek ki, és a szükségleteik kielégítését önkéntesek segítségével kell megoldanunk. A pobedai helyi közösség 4 településből áll, és mind a négy településen koordinátorokat neveztünk ki. Ők a helyszínen vannak, ezért a lehető legkevesebb szükség van a mozgásra, ezáltal is csökkentettük a kívülről bevitt fertőzés veszélyét. Szerencsénk van, mivel a helyi közösség területén van három orvostanhallgatónk, és őket is bevontuk a munkába. Elmondható, hogy a szaktudásuk nagy segítséget jelent ebben a helyzetben. Létrehoztunk egy segélykérő központot, amely a 065/573-8087-es telefonszámon érhető el. Ez a telefonszám reggel 7 órától délután 17 óráig hívható, és minden segítséget megadnak. Emellett értesítést vittünk minden házba, hogy mikor melyik számot kell hívni. Segítséget nyújtunk mindenki számára a gyógyszerek beszerzésében, a személyi szükségletek ellátásában pedig azoknak segítünk, akiknek nincsenek hozzátartozóik – számolt be Vikor, majd azt is elmondta, hogy a helyi közösség területén 36 olyan személy van, aki segítségre szorul. Szerencsére, tömegesen jelentkeztek önkéntesek, közülük mindenki kapott valamilyen feladatot. Úgy oldották meg, hogy egy önkéntes maximum 1-2 helyre megy el, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

– Amikor befut hozzánk a kérés a segélykérő központba, akkor a koordinátor az adott településen értesíti az önkéntest, aki elvégzi a szükséges feladatot. A központban naplót vezetünk, amelyben rögzítjük, hogy ki milyen kéréssel fordult hozzánk, valamint a mi válaszunkat is lejegyezzük. Próbáltuk az egészet úgy megszervezni, hogy a hiba lehetőségét minimálisra csökkentsük. Fontos megemlíteni, hogy kommunikációt alakítottunk ki az orvossal és a gyógyszertárral is, így a gyógyszerek beszerzése nem okozhat problémát. A pénzfelvétellel sincsenek gondok, mert az idős személyeknek általában vannak felhatalmazottjaik – nyilatkozott a tanácselnök.

A rendkívüli állapotban az egyik legfontosabb feladat a polgárok tájékoztatása. A helyi közösség koordinációs csapata folyamatosan figyeli a kormányrendelkezéseket, és a rájuk vonatkozókat megbeszélik, majd megcsinálják a beosztást, hogy ki kit fog értesíteni, tudtuk meg Vikortól. A lakosságot érintő információkat az önkéntesek továbbítják, vagy telefonon értesítik az embereket. A tanácselnök végezetül arról is beszámolt, hogy ebben a nehéz helyzetben sem veszett ki a szolidaritás az emberekből. Mutatja ezt a nagy számú önkéntes, segítőkész ember jelentkezése is.