2024. április 24., szerda

Az éttermek csak ételkiszállítással foglalkoznak

A kényszerzár ellenére adót, járulékokat, bérleti díjat, béreket kell fizetniük

Konganak az ürességtől Szabadka utcái, a korábban mindig zsúfolt kávézók, cukrászdák, éttermek üresen állnak, a nyüzsgő főtér lecsendesedett. Mára már jóformán csak az hagyja el az otthonát, akinek ez valamiért elkerülhetetlen. A koronavírus-járvány miatti rendkívüli állapot egyik intézkedése a vendéglátóipari létesítmények bezárása. Ez nélkülözhetetlen lépés volt ahhoz, hogy megakadályozzák az emberek csoportos találkozását a vendéglátóipari egységekben, annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány további terjedését.

A kávézók, cukrászdák, szórakozóhelyek és éttermek – sok más vállalkozáshoz hasonlóan – bevételkiesése jelentős, a kényszerzár ellenére is adót, járulékokat, bérleti díjat, béreket kell fizetniük. A teljes csőd elkerülése és a költségek fedezése érdekében a legtöbben továbbra is folytatják vagy éppen elkezdték az ételek házhoz szállítását. Sok helyen kevesebb a megrendelők száma, mert aki megteheti, hogy otthonról teljesítse munkafeladatát, főz is.

A Renaissance étterem és kávézó mindennap 8:30 és 23 óra között végez házhoz szállítást, menüjükön nem változtattak, ugyanakkor új óvintézkedéseket vezettek be.

– Részletes leírást közöltünk weboldalunkon arról, hogy milyen óvintézkedéseket vezettünk be futárszolgáltatásunkban. E szerint a megrendelőknek nem kell közvetlen kapcsolatot létesíteniük az ételt kiszállító személyzettel. A futár a kiszállítás során egy széket helyez a bejárati ajtó elé, ráhelyezi az ételt, majd telefonon értesíti a megrendelőt a szállítmány megérkezéséről, és legalább két méter távolságot tartva megvárja, míg ajtót nyitnak neki. Ha a megrendelő átvette a rendelését, az ajtaja előtt álló székre helyezi a pénzt. Visszajáró esetén a vásárlónak és a futárnak is tartaniuk kell a kétméteres távolságot. Az új higiéniai szabályok betartása nélkül senki sem veheti át az ételt – nyilatkozta lapunknak Dejan Cvijin, a Renaissance étterem menedzsere. Mint mondta, minden futárjuk védőmaszkot, kesztyűt visel, és fertőtlenítőszert is tartanak maguknál.

A Nirvana étteremben 11-től 16 óráig van lehetőség a házhoz szállítási szolgáltatásra. Az étlapon ők sem változtattak, azonban az új intézkedések hatályba lépése óta minden rendeléshez ajándék lekváros palacsintával kedveskednek.

– Nem kaptunk engedélyt arra, hogy a kijárási tilalom ideje alatt dolgozzunk. A menün nem változtattunk, viszont az eddig megszokott, vasárnapra szervezett ebédünk a zárás miatt elmarad. A teljes személyzet betartja az egészségügyi előírásokat, fertőtlenítő szereket használnak, teljes védőfelszerelésben dolgoznak a konyhán, ahol öt főnél többen nem tartózkodhatnak. Amióta bevezették ezeket az intézkedéseket, jelentősen csökkent a rendeléseink száma. Igyekszünk továbbra is dolgozni a költségeink mellett, amennyiben már nem fogjuk tudni azokat fedezni, akkor segítséget kérünk. Szükségünk van az alkalmazottjainkra, hiszen ez az állapot nem fog örökké tartani – mondta lapunknak Vlada Magdenovski, az étterem menedzsere.