2024. április 26., péntek

Nagybecskereknek hétszáz önkéntese van

A falvakban sokan rokonokkal és ismerősökkel oldják meg a kijárási tilalom miatti problémákat

Sok egyedül élő, idős személy szorult lakásába, jobb esetben kertes házába, akiknek az önkéntesek jelentik az egyetlen kapcsolatot a külvilággal. A fiatalok segítsége nélkül többen megoldhatatlan feladatok elé kerülnének. Hogy a munkájukra mekkora szükség van, az már az első néhány napban bebizonyosodott Közép-Bánátban is.

Nagybecskereken az elsők között szervezték meg a segélyhívó központot, ahová eddig már több ezren fordultak. Közben azt tapasztalják, hogy egyre több a hívás. A városban mindennap 7 és 16 óra között lehet segítséget kérni, a falvakban pedig 7 és 15 óra között várják a hívásokat. Nagybecskereken egyelőre van elegendő önkéntes. Ezekre a feladatokra – a városban és a hozzá tartozó 22 településén – több mint hétszázan jelentkeztek. A becskereki hívóközpontban 38-an dolgoznak.

Az önkéntesek az utcán azonosító kártyát viselnek, könnyen beazonosítható a sapkájuk is és Nagybecskereki Volontőrök feliratú hátizsákjuk van. Mindennap 8 és 16 óra között állnak azok rendelkezésére, akik előzőleg jelentkeztek a hívóközpontban. A hívás után legkésőbb két órán belül az önkéntesek a helyszínre mennek. Ugyan hivatalosan nem erősítették meg, de értesüléseink szerint már voltak próbálkozások arra, hogy volontőrként bemutatkozó csalók anyagi haszonra tegyenek szert. De hamar sikerült őket lefülelni.

Sajnos az amúgy is elöregedett falusi lakosság körében nem mindenütt vannak fiatalok, akik vállalják az önkéntes munkát. Így például a Nagybecskerek közelében levő, mintegy ötezer lakosú Melencén csak három volontőr van. Szerencsére másutt jobb a helyzet.

Muzslyán a helyi közösségnek 15 önkéntese van, míg a Vajdasági Magyar Szövetség 11 önkéntese úgyszintén rendelkezésre áll. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy főleg a gyógyszerek és a legszükségesebb élelmiszeri cikkek beszerzésében kérnek segítséget az idős személyek. Mint hallottuk, az a tapasztalat, hogy naponta átlagosan négy személy kér segítséget. Ez azt mutatja, hogy sokan már előre gondokodtak, és a családtagok, rokonok, szomszédok, ismerősök segítségével igyekeztek megoldani a kijárási tilalom miatt előállt problémákat.

Hasonló a helyzet Magyarcsernyén is, ahol kilenc önkéntes van. Ugyanakkor betegápolók járják körbe naponta azokat, akiknek egészségügyi segítségre van szükségük. Hét olyan személy, illetve idős házaspár él a faluban, akiknek nincsen helyben élő családja vagy rokona. Velük együtt összesen 28 olyan személy van (beleértve azokat is, akik otthoni karanténban vannak), akiknek szükségük volna volontőrökre.

Tordán tíz önkéntes áll az idősebb helybéliek rendelkezésére. Rajtuk kívül a falugondnok és a házakhoz járó betegápolók is igyekeznek megkönnyíteni az idős emberek mindennapjait. Összesen 25 személyről viselnek gondot, beleértve azt a néhány külföldről hazatérő személyt, aki házi karanténban van. Emellett sok idős személynek a családja, a rokona és szomszédja is segít. Mint hallottuk, a jelenlegi helyzetben mindenkiről gondot viselnek.