2024. április 18., csütörtök

Infantino: Esély a változásra

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke úgy véli: a koronavírus-krízis esélyt kínálhat arra, hogy megváltozzon a futball jövője. A svájci–olasz sportvezető ezzel elsősorban a versenynaptár szűkítésére gondol. „Talán megreformálhatjuk a labdarúgást, s ennek keretében egyet visszaléphetünk – nyilatkozott 50. születésnapja alkalmából a Gazzetta dello Sportnak adott interjújában Infantino. – Kevesebb, de érdekesebb torna. Talán kevesebb csapat, de kiegyenlítettebb erőviszonyok. Kevesebb mérkőzés, hogy óvjuk a játékosok egészségét, de talán izgalmasabb párharcok” – fogalmazott. 

Infantino álma a nagyobb létszámú, 24 csapatos klubvilágbajnokság, ez azonban az Európa-bajnokság és a Copa América 2021-re halasztásával egyelőre nem valósulhat meg. Annyit elárult ugyanakkor, hogy reményei szerint hamarosan új időpontot találnak a viadalnak, amelyre 2021-ben, 2022-ben, de legkésőbb 2023-ban kerülhet sor. A FIFA elnöke hangsúlyozta: a labdarúgásban a koronavírus-járvány miatt beállt kényszerpihenő csak akkor érhet véget, ha már nem lesz több rizikó. „Teljesen világos az álláspontunk: akkor indul ismét útjára a labda, amikor lehetséges, és már senkinek az egészségét nem veszélyezteti.” 

Cavani Argentínában? 

Több európai élcsapat is szívesen látná támadósorában Edinson Cavanit, a PSG uruguayi válogatott csatára azonban a nyártól jó eséllyel Buenos Airesben folytatja futballkarrierjét – írta kedden az argentin sportsajtó. A dél-amerikai ország médiája biztos benne, hogy a 33 éves játékos a Boca Juniorsban köt ki. 

Cavaninak június végén lejár a szerződése, amely a Paris Saint-Germainhez köti, így akár ingyen távozhat francia csapatától, amelyhez 2013 júliusában szerződött 63 millió euró fejében. A francia élvonal bajnokságában a szezon eddigi szakaszában 22 mérkőzésen hét gólt szerzett és három gólpasszt adott. 

Messi a legdrágább 

Változatlanul Lionel Messi keres a legjobban a labdarúgók között – derül ki a France Football listájából, amelyet keddi megjelenése előtt már hétfőn ismertetett a spanyol hírügynökség. A párizsi magazin becsült összegeken alapuló lajstromának első helyét a spanyol bajnoki címvédő Barcelona argentin sztárja 131 millió euróval foglalja el, amely summa a játékos idénybeli bruttó fizetéséből, meccsprémiumokból és reklámbevételekből tevődik össze. 

Messi mögött az örök vetélytárs Cristiano Ronaldo, a Juventus portugál csillaga következik 118 millióval, a harmadik legmagasabb jövedelmű futballista pedig a Paris Saint-Germain brazil kiválósága, Neymar, akinek bevétele a France Football szerint 95 millió euró. A triótól jócskán lemaradva Messi francia csapattársa, Antoine Griezmann a negyedik 38,5 millióval. 

A legjobban fizetett edzők listáját az Atlético Madrid argentin mestere, Diego Simeone vezeti 40,5 millió euróval, őt az olasz Antonio Conte (Inter) 30 millió, a spanyol Josep Guardiola (Manchester City) pedig 27,5 millió euróval követi. 

Dembélé marad Barcelonában 

Ousmane Dembélé a korábbi híresztelésekkel szemben a Barcelona labdarúgója marad. A 2017-ben szerződtetett világbajnok francia támadó várható távozásáról jó ideje cikkezett a spanyol sajtó, a katalán Sport azonban hétfőn véget vetett a találgatásoknak, leszögezve: a szélsőt klubja nem szándékozik piacra dobni a nyáron, hanem igényt tart rá a következő szezonban is. A 22 éves Dembélé eladását azért valószínűsítette a sportsajtó, mert az amúgy villámgyors és remekül cselező játékosnál egyik sérülést szinte azonnal követte a másik, többször műtötték, hosszú hónapokra kidőlt, és nem tudott klubja számára huzamosabb időn át hasznossá válni. A Sport szerint a Barca új edzője, Quique Setién esélyt akar adni Dembélének, úgy véli, megfelelő erősítő programmal elérhető lesz, hogy a játékost a jövőben elkerüljék az izomsérülések. 

Ter Stegen még nem hosszabbított 

Új szerződést kínált kapusának a Barcelona labdarúgócsapatának vezetősége, de Marc-André ter Stegen egyelőre nem fogadta el a klub ajánlatát a katalán Sport értesülése szerint. A lap úgy tudja, hogy a 27 éves német hálóőrnek határozatlan időre hosszabbítanák meg jelenlegi, 2022 nyaráig szóló kontraktusát, amellett évi nettó 6,5 millió eurós fizetést kapna. Az újság szerint maga a kapus halasztotta el a szerződéshosszabbításával kapcsolatos tárgyalást. A Sport úgy látja, nem kétséges, hogy Ter Stegen maradni akar a katalán gárdánál, viszont úgy érzi, tett már annyit a csapatért, hogy a házi bérezési listán a legjobban fizetettek közé kerüljön. Tárgyalási pozícióját erősíti, hogy hazájából is van komoly érdeklődő: a Bayern München szívesen alkalmazná a válogatott hálóőrt. Ter Stegen a 2019/20-as szezon eddigi szakaszában 34 meccsen védett a Barcelonában, 34 gólt kapott, 11 alkalommal egyszer sem vették be a kapuját. A Barcelonához 2014-ben csatlakozott a Borussia Mönchengladbachtól 12 millió euróért, a Transfermarkt 90 millió euróban adja meg a kapus jelenlegi futballpiaci értékét. 

Hakimi visszatér a Realba 

Egybehangzó médiaértesülések szerint visszatér dortmundi kölcsönszerepléséből, és ötéves szerződést ír alá a Real Madriddal Acsraf Hakimi. A 21 éves, 28-szoros marokkói válogatott jobbhátvéd 2018 óta szerepelt kölcsönben a Borussiában. 

Buffon is kap szerződést 

Gianluigi Buffon médiaértesülések szerint jövő nyárig meghosszabbította június 30-án lejáró szerződését a Juventus labdarúgócsapatával. Több nemzetközi portál arról számolt be, hogy a 42 esztendős világbajnok hálóőr a következő idényben is a torinói klub játékosa lesz, így 19. szezonját fogja megkezdeni ott. Buffon – aki 176 alkalommal szerepelt az olasz válogatottban – a jelenlegi idényben 11 alkalommal védte a Zebrák kapuját, összességében pedig 667 tétmérkőzésen öltötte magára a Juventus mezét. Ezzel második a Juventus örökrangsorában, az első helyen 705 fellépéssel Alessandro Del Piero áll. 

A Napoli (is) akarja Immobilét 

A Napoli is beszállt az olasz futballbajnokság jelenlegi legjobbja, Ciro Immobile megszerzéséért zajló klubcsatározásba – írta a calciomercato.com. A szünetelő bajnokságban hatodik nápolyiak a legújabb jelentkezők a Lazio 30 éves válogatott csatáráért, akit az élcsapatok közül az Inter és a Milan is szeretne szerződtetni a római együttestől, amely éppen Immobile remeklésének köszönhetően áll egyetlen pont hátránnyal a Juventus mögött a második helyen a Serie A-ban. A támadó, akinek 2025-ig szóló szerződése van a Laziónál, a 2019/20-as szezonban 33 mérkőzésen 30 gólt szerzett.