2024. március 28., csütörtök

Negyedik napja lassul a járvány terjedése Olaszországban

5210 új koronavírusos esetet jelentettek szerda este Olaszországból, és huszonnégy óra alatt 683-an estek áldozatul a járványnak.

Bár Olaszország még mindig a legsúlyosabban érintett ország a világon, de a vírus terjedése negyedik napja lassul. A több mint két hete kihirdetett országos vesztegzár eredményeire vár lélegzetvisszafojtva az egész ország, a szakértők szerint a járvány a hétvégén tetőzhet.

A parlament alsóháza csökkentett létszámban ült össze, csak a képviselők hatoda jelent meg, ők is védőöltözetben, amelyet csak a beszédük idejére lazíthattak fel kicsit.

- Rettenetes napok ezek a nemzet számára - mondta a miniszterelnök, Giuseppe Conte. - Minden egyes nap új haláleseteket kell tudomásul vennük. Fájdalommal látjuk, ahogy a közösségünk elveszíti legsérülékenyebb tagjait, és ez a fájdalom minden nap visszatér. Soha nem gondoltuk, hogy egy nap olyan kamionsorokat kell látnunk, amelyek honfitársaink koporsóit szállítják. Gondolataim, azt hiszem, mindannyiunk részvéte az ő hozzátartozóik felé száll.

Rómában elkezdték betegekkel feltölteni az új járványkórházat, amelyet egy szív- és érrendszeri betegekre szakosodott magánklinikából alakítottak ki. 13 kórteremből 9 az első napon megtelt.

A járványtól leginkább érintett északon továbbra is lehetetlen elbúcsúzni a halottaktól. A temetéseken csak a legközelebbi 1-2 családtag lehet jelen. A krematóriumok teljes kapacitással működnek, de a holttestek egy részét így is a katonaság segítségével szállítják el délre.