KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Két és fél milliárdan vesztegzárban

(szerkesztőségi összefoglaló)

2020. március 26., 13:48 >> 2020. március 26., 22:26

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A kedden éjjel hatályba lépett indiai országos karanténnal 2,6 milliárdra emelkedett azoknak a száma, akiket a hatóságok világszerte a járvány elleni harc nevében házi karanténba-vonulásra szólítottak fel, vagy büntetésekkel fenyegetve kényszerítettek otthoni vagy közös vesztegzárba.

Jemenből még nincs fertőzött

A Közel-Keleten – ahol mintegy 31 ezer fertőzöttről tudnak – Jemen az egyetlen ország, ahonnan még nem jelentettek fertőzést. Jemenben 2014 óta polgárháború dúl. Líbiában tegnap regisztrálták a Sars-Cov-2 vírus első pozitív esetét. A Tripoli székhelyű nemzetközileg elismert kormány bejelentése szerint az első fertőzött egy 73 éves férfi, aki nemrég Tunéziában, előtte pedig Szaúd-Arábiában járt.

Kínában az élet fokozatosan visszatér a normális kerékvágásba. A járvány eredeti gócában, Hupej tartományban már több mint egy hete nem regisztráltak új fertőzést. A felvétel tegnap a jingmeni vasútállomáson készült (Fotó: Hszinhua via AP/Beta)

Kínában az élet fokozatosan visszatér a normális kerékvágásba. A járvány eredeti gócában, Hupej tartományban már több mint egy hete nem regisztráltak új fertőzést. A felvétel tegnap a jingmeni vasútállomáson készült (Fotó: Hszinhua via AP/Beta)

Egyiptomban a repülőterek és az oktatási intézmények április 12-éig zárva lesznek. A kormány már korábban rendelkezett a turistalátványosságok lezárásáról, beleértve a múzeumokat is. Abdel-Fattáh el-Szíszi elnök súlyos retorziókat helyezett kilátásba a rendeletek megsértése esetén. Az országban 402 regisztrált fertőzött van, a járvány eddig 22 életet követelt.

Pakisztánban „leföldelve” a repülők

Pakisztánban felfüggesztették a belföldi repülőjáratokat, miután a külföldi járatokat, valamint a vasúti közlekedést már korábban leállították. Az országban jelenleg mintegy ezer fertőzöttről tudnak, 10 halálesetet és 19 gyógyulást jelentettek. Szíriában éjszakai kijárási tilalom lépett életbe. Noha az országban még csak egy fertőzöttről tudnak, azokon a térségeken, amelyeket a kormány tart ellenőrzése alatt, leállították a tömegközlekedést, s bezáratták az éttermeket is.

Izraelben 2030 fertőzöttet tartanak nyilván, és 5-re nőtt az elhunytak száma. Tegnap este óta szigorították az ételrendelésekre vonatkozó szabályokat és ötvenről száz méterre emelték a lakóhely elhagyásának megengedhető távolságát.

Ukrajnában meghosszabbították a karantént

Az ukrán kormány tegnap további egy hónappal meghosszabbította a karantént, és országos veszélyhelyzetet hirdetett. A rendelkezés értelmében a teljes vesztegzár április 24-éig tart majd, és kiterjesztették a veszélyhelyzetet az egész országra. A veszélyhelyzet is előreláthatóan harminc napig lesz érvényben. A veszélyhelyzet nem rendkívüli állapot, a két fogalom nem keverendő össze.

Egészségügyi szuperexpresszek Franciaországban

Franciaországban 22 633 a fertőzöttek száma, 1162-en haltak meg és 3288-an távozhattak egészségesen a kórházból. A kedden reggel életbe léptetett egészségügyi szükségállapot két hónapig lesz érvényben. A francia kormány a világon először egészségügyi szuperexpresszeket indít, amelyekkel túlzsúfolt kórházakból visznek át betegeket az ország más részeibe.

Károly herceg (egy március 12-ei felvételen) szervezetében is kimutatták a vírust. A 71 esztendős trónörökös tünetei enyhék és egészségi állapota is jó. Károly felesége, Kamilla hercegnő tesztje negatív lett (Fotó: PA via AP/Beta)

Károly herceg (egy március 12-ei felvételen) szervezetében is kimutatták a vírust. A 71 esztendős trónörökös tünetei enyhék és egészségi állapota is jó. Károly felesége, Kamilla hercegnő tesztje negatív lett (Fotó: PA via AP/Beta)

Az Egyesült Királyságban 423-ra emelkedett az elhunytak száma, a fertőzötteké pedig 8164-re. A betegségből eddig 140-en gyógyultak fel. Kormányfői rendelet szerint a britek csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonukat.

Az Egyesült Államokban a fertőzöttek száma 55 222, az áldozatoké 797. Kedden délután, egy televíziós beszélgetésben Donald Trump a szigorítások enyhítését, valamint a munkába visszatérést szorgalmazta, és közölte: tervei szerint az országban már április közepén ismét a régi kerékvágásban zajlik majd az élet.

Vészhelyzetet hirdettek Új-Zélandon

Az amsterdami virágpiacon most is pazar a kínálat, így tulipánból a legigényesebbje is találhat magának valót, vevő, bámészkodó azonban alig akad (Fotó: AP via Beta)

Az amsterdami virágpiacon most is pazar a kínálat, így tulipánból a legigényesebbje is találhat magának valót, vevő, bámészkodó azonban alig akad (Fotó: AP via Beta)

Vészhelyzetet hirdettek Új-Zélandon, ahol tegnap estétől ideiglenes jelleggel (egy hónapra) kibővítik a rendőrség és a hadsereg jogköreit. A külföldről hazatérő és gyanús tüneteket mutató helyieket elkülönítik egy erre kijelölt intézményben. A kormányfő arra kért mindenkit, hogy egy hónapig mindenki maradjon otthon.

Az ausztrál kormányfő pedig azt jelentette be, hogy még több vírustesztet fognak elvégezni, ezzel Ausztráliában az egyik legmagasabb arányú lesz a szűrés a világon: 4,7-szer magasabb, mint Nagy-Britanniában, és 25-ször magasabb, mint az Egyesült Államokban.

Vietnam leállítja a rizsexportot   

Vietnam bejelentette, hogy leállítja a rizs exportját annak érdekében, hogy biztosítsa saját lakosságának élelmiszer-ellátását. Az ország India és Thaiföld után a világ harmadik legnagyobb rizsexportőre. Malajziában meghosszabbították a korábban bevezetett kijárási korlátozások hatályát április közepéig, noha az eddigi intézkedések hatékonynak bizonyultak.

Dél-Koreában száz új fertőzést jelentettek az utóbbi 24 órában, ezzel 9137-re emelkedett az esetek száma. Bár az egy nappal ezelőtti 76 új fertőzéshez képest ez némi emelkedést mutat, összességében csökkenő tendenciát jelez a vírus terjedése.

Thaiföldön tegnaptól kötelező a szájmaszk viselése a vasúton közlekedőknek. Az állomások bejáratánál belépés előtt megmérik az utasok testhőmérsékletét is, és arra kérik őket, hogy a szerelvényekben minél távolabb üljenek egymástól.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége