2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A gazdaság segítség után kiált

A vállalkozók és a nagyvállalatok is állami támogatásra szorulnak – A turizmus és a vendéglátóipar megmaradása a tét

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) becslései szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés mértéke, valamint azoknak az aránya, akiknek a munkahelye megszűnt, sokkal nagyobb mérteket ölt, mint a 2008. évi gazdasági válság. Ezért kell az államoknak már most kellő mértékű intézkedéseket meghozni, hogy a járvány után biztos alapokkal folytatódhassanak a gazdasági tevékenységek. Szerbia kormánya a Szerbiai Gazdasági Kamarával közösen olyan intézkedéseken munkálkodik, amelyek megmenthetnek több kis- és középvállalatot a csődtől, mindeközben a szociális védelmi minisztérium arra ösztönzi a munkáltatókat, hogy ne mondjanak fel a munkásoknak.

Üresek a kávézók. A járvány a legnagyobb csapást a vendéglátóiparra mérte (Fotó: Ótos András)

Üresek a kávézók. A járvány a legnagyobb csapást a vendéglátóiparra mérte (Fotó: Ótos András)

A héten a szendrői (smederevói) PKC Wiring System vállalat, amely az autók számára gyárt kábeleket, a nagy autógyártók leállása miatt, vagyis a munkamegrendelések csökkenése miatt, csökkentette az alkalmazottak számát. A Szerbiai Rádió és Televizió jelentése szerint 150 munkásnak mondott fel.

Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter ugyanakkor arra ösztönzi a munkaadókat, hogy őrizzék meg a munkások számát. Bejelentette, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek leálltak a munkával, illetve a termeléssel és a rendkívüli helyzet végéig fizetett szabadságra küldték a munkásokat, nem kell a törvény által előírt 45 nap szabadság után újabb dokumentumokat átadniuk. Legalábis a minisztérium ezzel a javaslattal fordul majd a kormányhoz.

Kitért ugyanakkor arra is, hogy a szociális juttatásokról szóló döntéseket meghosszabították a rendkívüli állapot végéig, így azoknak, akiknek március 15-e után lejárt a szociális juttatásról szóló végzésük, nem kell aggódniuk, három hónapra, illetve a rendkívüli állapot végig meghosszabították a juttatásról szóló végzést.

INTÉZKEDÉSCSOMAG A GAZDASÁGNAK

A banki hitelrészletek befizetésének elodázása után, illetve azután, hogy az Adóhivatal könnyítéseket vezetett be az adótartozások törlesztésére, a kormány a vállalkozók és vállalatok számára olyan könnyítések megfogalmazásán dolgozik, amelyek lehetővé teszik a megmaradásukat. Arra, hogy mely intézkedések lépnek majd életbe, erre mintegy 10 napot, vagy jó esetben egy hetet még várniuk kell az érintetteknek. Adókönnyítésekre mindenképp számíthatnak, illetve a legsúlyosabban érintett ágazatokban a fizetések pótlására is. Gondolkodnak abban is, hogy a fizetőképesség megőrzése érdekében az alacsony kamatok és állami jótállás mellett kedvező hitelek felvételére is lehetőség nyíljon.

Sok vállalkozás ajtójára lakat kerül (Fotó: Ótos András)

Sok vállalkozás ajtójára lakat kerül (Fotó: Ótos András)

Aleksandar Vučić államfő bejelentése szerint komoly intézkedéscsomagra számíthatnak a termelő ágazatok, az állam több milliárd euróval kívánja segíteni a magánszektorban tevékenykedőket, illetve dolgozókat.

Ám nemcsak a vállalkozók, hanem a nagyobb vállalatok is az állam támogatására szorulnak. Az illetékesek szerint az ő esetükben a kooperációs kötvények is megoldást jelenthetnek.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke kiemelte, a járvány a legnagyobb csapást az idegenforgalomra, a vendéglátóiparra és a személyszállításra mérte, valamint a kis szolgáltatói vállalkozásokra, de a feldolgozóipar is egyre súlyosabb helyzetben van. Mindeközben a kis- és nagykereskedelem, az élelmiszeripar, a higiéniai eszközök, továbbá az egészségügyi eszközök előállításával foglalkozó vállalatok, a gyógyszeripar jelentős mértékben megnövelte a termelést és a forgalmat.

UNATKOZNAK, JÁTSZANAK

A koronavírus-járvány, bár az ágazatok többségére csapást mért, sőt hamarosan a kereskedelemben is éreztetni fogja a hatását, a videó-játékipar, ugyanakkor a fogyasztók számának növekedésére számít. Nikola Čavić, a Szerbiai Gaming Egyesület igazgatója az e-Kapija portálnak elmondta, hogy a kijárási tilalom idején unatkoznak az emberek, így egyre többen játszanak. Egyes játékkategóriákban 80 százalékkal megugrott a látogatók száma. A játékosok számának növekedése, igaz nem ilyen mértékben, de kisebb anyagi növekedéssel is járt. Mivel a világon ez az iparág egyre nagyobb növekedést mutat, a hazai játékkészítők is bevételnövekedésre számíthatnak.

A témához kapcsolódó más írásainkat itt olvashatják