2024. április 19., péntek

Kopogtat a nyugdíj

A VMSZ önkéntesei is segítenek a nyugdíj kézbesítésében

A nyugdíjasoknak a havi járandóságukért sem kell sorban állniuk, több lehetőség is rendelkezésükre áll a nyugdíj felvételére – tette közzé Pásztor István, a VMSZ elnöke a párt honlapján.

Mint már írtunk róla, a Vajdasági Magyar Szövetség a rendkívüli állapot bevezetése után meghirdette a Vigyázzunk egymásra! elnevezésű akciót, amelyben az önkéntesek segítséget nyújtanak a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében. Ők nem csupán az idősek napi ellátását vállalták fel, hanem igény esetén a nyugdíjak házhoz szálltását is.

A nyugdíjak átvételének több módja van – emlékeztet Pásztor. A legkézenfekvőbb megoldás a bankkártyatulajdonosok esetében lehetséges. A fizetőkártyát bizalmi alapon odaadhatják hozzátartozóiknak, akik ilyen módon készpénzt vehetnek fel a bankautomatákból, vagy akár fizethetnek is az üzletekben.

A fizetőkártyával nem rendelkező nyugdíjasok írásos felhatalmazást adhatnak azoknak, akikben megbíznak. A dokumentumnak tartalmaznia kell a nyugdíjas és a felhatalmazott személyes adatait, a folyószámla számát, a bank nevét, a felvenni kívánt összeget betűvel és számmal kiírva, valamint a nyugdíjas aláírását. A dokumentum mellett a bank tolóablakainál szükség van a nyugdíjas és a felhatalmazott személy igazolványaira is. A VMSZ a koronavirus.vmsz.org.rs oldalon közzétette a kétnyelvű formanyomtatvány mintáját, de kézzel írott felhatalmazásokat is elfogadnak a pénzintézetek.

Amennyiben valaki egyik felsorolt lehetőséggel sem szeretne élni, akkor egy telefonhívással jelezheti az őt képviselő banknál, hogy kérelmezi a nyugdíj kiszállítását. Ebben az esetben a bank értesíti az igénylésről a Szerbiai Postát, amely sürgős eljárásban fogja a nyugdíjakat eljuttatni a szolgáltatást igénylőknek. Az ezzel járó költségeket a Szerb Köztársaság fedezi.

A Vigyázzunk egymásra! akció koordinátorainak telefonszámait a lapunk internetes oldala mellett a koronavirus.vmsz.org.rs/vigyazzunk-egymasra oldalon is megtalálhatják az érdekeltek.