2024. április 18., csütörtök

Ingyenes ebéd a rászorulóknak

A zentai Mojo Clubban heti hatszor főznek a nélkülözők számára

A mintegy harmincéves múltra visszatekintő zentai Mojo Club több egyéb szórakozóhellyel egyetemben arra kényszerült, hogy ideiglenesen bezárja kapuit a vendégek előtt. Már egy néhány hetes szünet is igencsak embert próbáló kihívást jelent egy helyi jellegű vállalkozás számára, de Árokszállási Imre, a Mojo tulajdonosa elkeseredés helyett inkább megoldás után nézett. Ennek eredményeképpen a múlt héttől vasárnap kivételével mindennap friss ebédet készítenek a rászorulók számára.

A Mojo Club szakácsai megfőzik, a Rákóczi Ifjúsági Szervezet zentai önkéntesei házhoz viszik (Gruik Zsuzsa felvétele)

A Mojo Club szakácsai megfőzik, a Rákóczi Ifjúsági Szervezet zentai önkéntesei házhoz viszik (Gruik Zsuzsa felvétele)

Az ötlet, mint mondta, személyes humanitárius érzésén alapult: úgy gondolta, több olyan személy is lehet Zentán, akik a fennálló körülmények között nem jutnak hozzá mindennap meleg ételhez. A rászorulók számára készülő, ingyenes mojós ebédet a vendéglátóhely szakácsai készítik el.

– Részben az volt a cél, hogy gazdaságilag megmenthessük a Mojót. Ezért egy olyan konstrukciót állítottam fel, amely megfelel a Mojo Clubnak is, és megfelel a munkatársaknak is. Ennek része, hogy dolgoznak az emberek. Emellett a rászorulóknak is segítünk, és megpróbáljuk szolgálni a közösséget – hangsúlyozta Árokszállási Imre.

Gombás csirkeragu rizzsel, lecsó krumplipürével, körömpörkölt – csak néhány a rászorulók számára készített ínycsiklandó és tápláló ételek közül. Naponta mintegy ötven adag ebédet osztanak szét, amelyet a Rákóczi Ifjúsági Szervezet szállít ki azoknak, akik jelzik az igényüket a 063/588-680-as telefonszámon 11 és 14 óra között.

– Ez elmúlt időszakban bármerre jártam, akár aláírásgyűjtéseken, akár önkéntes akciókon, ott mindig találkoztam Homolya Ákossal, a szervezet elnökével. A mai világban nem nagyon látni olyat, hogy valaki hozzá hasonlóan önkéntesen dolgozzon. Amikor azon gondolkodtam, hogy ki hordhatná ki az ebédet a rászorulóknak, megtudtam, hogy a Rákóczi Ifjúsági Szervezet bevásárlással segíti az időseket. Ekkor jutott eszembe, hogy velük beszéljek, Ákos alázattal vállalta is a feladatot – magyarázta a Mojo Club tulajdonosa.

Az ebéd igénylésének egyetlen feltétele, hogy aki enni kér, az valóban rászoruló legyen. Árokszállási Imre ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az első napokban ezt nehéz volt tartani, de amikor a Rákóczi Ifjúsági Szervezet is csatlakozott hozzájuk, mindez megváltozott. Azóta az étel a valóban rászorulókhoz jut el, nem pedig azokhoz, akik nagyon szeretik például a körömpörköltet, de nincsenek rászorulva az ingyenebédre.