2024. április 18., csütörtök

Fertőtlenítés Topolyán és a falvakban is

A topolyai válságtörzs újabb rendelete

Topolya önkormányzatának válságtörzse március 23-án megtartott telefonos rendkívüli ülésén határozatot hozott, melynek értelmében a továbbiakig tilos az összes park és nyilvános terület szabadidős és sportolási tevékenységekre történő használata. Fontos megjegyezni, hogy a tópart urbanizált része is ebbe a kategóriába tartozik.

A beltéri nyilvános összejöveteleken pedig legfeljebb 5 személy tartózkodhat. A bevásárlóközpontok, élelmiszerboltok, gyógyszertárak nem tekinthetők beltéri nyilvános összejövetelek helyszínének. A válságtörzs rendeletet hozott a vendéglátó-ipari vállalkozások működésére vonatkozóan is, amelyet a kiskereskedelmi szolgáltatások nyújtására vonatkozó különleges intézkedésekről szóló határozatnak megfelelően kell megszervezni, amely az élelmiszerek és italok értékesítésére vonatkozik. Nem végezhetnek üzleti tevékenységet nyitott létesítményben vagy kerthelyiségben, de a polgárok ételt és italt elvitelre vásárolhatnak. Ha a vendéglátó-ipari vállalkozás házhoz szállít, létre kell hozni egy kézbesítő szolgáltatást, amely élelmet és italt szállít, vagy el kell készíteni egy pultot, amelyen keresztül élelmet és italt lehet értékesíteni anélkül, hogy a vásárló a vendéglátóhelyre belépne. A munkavállalókat megfelelő higiéniai és műszaki eszközökkel kell felszerelni a fertőző betegségek terjedésének megakadályozása érdekében.

Topolya központja a hétvégi szép időben (Herceg Elizabetta felvétele)

Topolya központja a hétvégi szép időben (Herceg Elizabetta felvétele)

Emellett az összes vendéglátó-ipari létesítmény nyitvatartási ideje a 8-tól 16 óráig terjedő időszakra korlátozódik. Ez egyben a városi közigazgatás és a helyi közösségek hívóközpontjainak a munkaideje is, amelynek célja a polgárok tájékoztatása, valamint a 65 évnél idősebb személyek segítése az élelmiszerek, gyógyszerek és az orvosi segítség megszervezésében az otthoni címeken.

Március 23-tól Topolya község területén minden piac működése betiltásra kerül. A rendelet értelmében a községi közigazgatás munkáját rövidített időtartammal, 8–12 óráig kell megszervezni. A Komgrad Közvállalat munkatársai hétfőn és csütörtökön, 5.15 és 06.30 óra között fertőtlenítik a közterületeket. A falvakban a helyi közösségek tervei alapján szintén folyamatosan történik majd a közterületek fertőtlenítése. Topolya önkormányzata válságtörzsének rendeletét március 23-tól kell alkalmazni, és az illetékes köztársasági hatóságok és felügyelőségek, valamint az önkormányzat illetékes szervei folyamatosan ellenőrzik a rendeletek betartását.