2024. április 23., kedd

Jó állapotban az őszi vetés

A közép-bácskai termelők többsége még a rendkívüli állapot bevezetése előtt elvégezte a búza, árpa, valamint a káposztarepce fejtrágyázását

Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves Szövetkezet igazgatója elmondta, hogy a Topolya környéki parcellákon a növények most jó állapotban vannak, de amint az időjárás lehetővé teszi, meg kell kezdeni a vegyszeres védekezést a gombabetegségek, gyomok és rovarkártevők ellen.

Az igazgató szerint a napraforgó vetése április első napjaiban megkezdődhet, azt követően pedig a szója, majd a hónap közepétől a kukorica magja is a földbe kerülhet. A szövetkezet folyamatosan szerződéseket köt a termelőkkel kukorica és napraforgó termesztésére. Az ősszel elvetett búzára is lehet szerződni. Biztosítják az újratermelési anyagokat előlegként és garantálják a termés átvételét is. Az előleget az átadott termény árából vonják majd le.

A repce és vele együtt minden más olajos mag ára is lejtmenetbe kezdett a tőzsdéken. A január közepén elért árszinthez képest két hónap alatt általában 20–40 százalékot is veszített a repce az értékéből. A jelenség mögött a nyersolajárak esése áll elsősorban. A koronavírus-járvány lefékezte a közlekedést és a kereskedelmet, így nincs szükség annyi üzemanyagra sem.

A szokatlanul enyhe telet követően a vajdasági szántóföldeken és a gyümölcsösökben is számos növényvédelmi kihívással kell szembesülniük a termelőknek. Az őszi árpa a körülményekhez képest sok esetben túl fejlett is, ezért szárcsökkentőkkel történő kezelést ajánlanak a szakemberek.

Barcsik Márta növényvédő szakember, a topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat terepi munkatársa szerint az utóbbi napokban már a kártevő rovarok petéit is megtalálták a repceföldeken, ezért, amint az időjárási viszonyok azt engedik, a védekezést is meg kell kezdeni. Az árpaföldeken a gyomirtás is aktuális, illetve nemcsak az árpák esetében, hanem a búzáknál is már korábban megjelent a levélfoltosság és a lisztharmat is. Ahol szembetűnően buja a növényzet, indokolt a szárcsökkentőkkel történő permetezés is. Az intenzív gabonatermesztés alapvető technológiai eleme ugyanis ma már a szárszilárdítás és a növekedésszabályozás. A megdőlés a kalászosok felépítéséből adódóan gyakran előforduló probléma. A viszonylagosan vékony, hosszú szárnak kell megtartani a kalászt, ami az egyébként kívánatos nagy termésszint esetén lehet elsősorban kétséges. Amennyiben megdől a gabona, jelentős mértékben csökken a termés mennyisége és minősége is. A megdőlt növények a gombabetegségek kártételére is fogékonyabbak. Hormonhatású növekedésszabályozó anyagok kijuttatásával a növények átlagos magassága 5–15 százalékkal is csökkenthető.

A szakember azt is elmondta, hogy a kajszi már kivirágzott és a monília ellen már korábban védekezni kellett a gyümölcsösökben. Az almafák is hajtanak már, de ahol még nem történt meg a tél végi lemosó permetezés, most van az utolsó pillanat, hogy ezt megtegyék a gyümölcstermelők. Ajánlott a réztartalmú szerek használata. A permetezést a szakember szerint 10 fok feletti hőmérséklet esetén ajánlott elvégezni.