2024. április 23., kedd

Bezárták a temerini piacot

A helyi válságtörzs határozata értelmében a havi vásár is elmarad

A temerini önkormányzat válságtörzse a tegnapi ülésén határozatot hozott a piac bezárásáról és a havi vásár megtartásának betiltásáról – nyilatkozta lapunknak Pásztor Róbert, a válságtörzs elnöke. Kiemelte, hogy a lakosok ellátása továbbra is biztosított, a helyi üzletek és boltok polcain ugyanis egyelőre minden megtalálható. A kereskedők is betartják a rendkívüli állapotra vonatkozó országos rendeleteket, többnyire délután 3 és 4 óra között zárnak be – tette hozzá a községi képviselő-testület elnöke.

– A válságtörzs a rendkívüli állapot első napjától kezdve folyamatosan kíséri a községben a helyzetet. A kommunális közvállalat továbbra is jelentős mennyiségű fertőtlenítőszert gyárt annak érdekében, hogy a nyílt és zárt közterületeken megelőzzük a fertőzést. A helyi önkéntes tűzoltóegyesület ugyanis naponta végzi a közterek tisztítását, valamint a közintézmények helyiségeinek és környékének fertőtlenítését. A Vöröskereszt által a fertőtlenítőszer eljut a helyi közösségekbe is, ahol szükség szerint továbbítják a község területén működő egyéb szervezetekbe, de azon vállalkozók is hozzájuthatnak, akik kénytelenek végezni a munkájukat a rendkívüli állapot idején is.

Temerin község vezetősége a költségvetésben 3500 szájmaszk vásárlására is elkülönítette az eszközöket annak érdekében, hogy biztosítsák az önkéntes tűzoltók és az egészségügyi dolgozók munkavégzését. A helyi varrodák jóvoltából a Temerini Egészségházban egyelőre van elég szájmaszk. A gyógyszertárak polcain viszont hiánycikknek számít a védőfelszerelés. Ezenkívül szinte minden gyógyszer és fertőtlenítőszer megtalálható és beszerezhető délután 4 óráig.

A válságtörzs egy korábbi határozatának értelmében a Temerini Kertbarátkör a helyi egészségház használatára bocsátotta a székhelyeként működő Kertészlakot is, amelyben külön rendelőt nyitottak a légzészavarokkal küszködőknek. A rendelő és az egészségház is módosított munkaidővel dolgozik, reggel 7-től 18 óráig fogadják a betegeket. Az orvosok továbbra is arra buzdítják a 65 évestől idősebbeket és a krónikus betegeket, hogy maradjanak otthonaikban, a feltétlenül szükséges vizsgálatok elvégzésének lehetőségeiről pedig reggel 7-től 20 óráig tájékozódhatnak a 021/21-02-228-as, a 021/21-02-229-es, a 021/21-02-231-es, a 062/507-844-es, a 062/508-223-as és a 062/507-753-as telefonszámokon. Az ügyelet és a sürgősségi ellátás továbbra is napi 24 órában ellátja feladatát: a szolgálatot a 194-es, illetve a 062/507-844-es telefonszámokon lehet elérni.

Pásztor Róbert, a válságtörzs elnöke kiemelte, hogy a lakosok a helyzethez mérten fegyelmezettek, és pár esettől eltekintve tartják magukat a rendelkezésekhez. A rendőrség is állandó jelleggel felügyeli a kijárási tilalmat a község területén. Az eddigiekben csupán három olyan esetet jegyeztek, amelyeknél temerini lakosok szegték meg a rendelkezéseket: két fiatalt Újvidéken tartóztattak le az esti órákban, míg egy idősebb embert ittas állapotban kísértek be a helyi egészségházba.