2024. március 29., péntek

Maszkvarró forradalom Szabadkán

A koronavírussal szembeni védekezés, illetve az ellene való küzdelem szimbóluma a maszk lett.

Szabadkán és környékén is egyre többen csak maszkban lépnek ki az utcára. A gyógyszertárakban, drogériákban kapható orvosi maszkok már régen elfogytak, így a polgároknak maguknak kellett megoldást találniuk erre a problémára. A megoldás pedig nem is váratott sokáig magára, többen elkezdték otthon gyártani a maszkokat, és az utcán is különféle stílusú és kialakítású maszkokkal találkozhatunk.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színésznője, Fülöp Tímea mondhatni maszkvarró forradalmat indított a Facebookon, aminek köszönhetően több százan jutottak ingyenesen maszkhoz.

Fülöp Tímea és az a bizonyos első maszk

Fülöp Tímea és az a bizonyos első maszk

– A Nyári Mozi Színházzal készítünk egy előadást, egyelőre online próbákkal, és ott jött az ötlet, hogy ha már felajánlottam, hogy ágyneműket és terítőket varrok, mert már beleőrülök az olvasásba és a takarításba, akkor a helyzetre való tekintettel maszkokat is készíthetnék. Ezután a közösségi oldalon is rákérdeztek, hogy varrok-e maszkot is, és eldöntöttem, hogy megcsinálom az elsőt. Szegénykém nagyon gyatra lett, de mindenki felfigyelt rá, és attól a pillanattól kezdve folyamatosan pittyeg a telefonom. A YouTube-on néztem egy videót, abban egy lány nagyon profi módon, újrahasználható maszkot varrt. Ez a maszk kétrétegű, és a belsejében van egy „zseb”, amibe steril gézt, papírzsepit, régi babapelus anyagát, tisztasági betétet lehet rakni, és ezt négyóránként kell cserélni. A maszkot napi szinten lehet mosni, de a forró vasalópára is nagyon jó neki, fertőtleníti – fogalmazott a színésznő, akitől azt is megtudtuk, hogy eleinte fél órát bíbelődött egy-egy maszkkal, majd miután belejött, 15 perc is elegendő volt hozzá. Mára azonban a barátokkal és a kollégákkal szinte gyárként működnek, példának okáért kedden délután 203 darab maszkot állítottak elő.

– Az anyaggal kapcsolatban a közösségi oldalon kértünk segítséget. A maszkokat ingyen varrjuk és ajándékba adjuk, és rengeteg szabadkai család szintén ingyen ajánlott fel anyagokat. A maszkok elsősorban ágynemű- és lepedőanyagból készülnek, mivel ezek kezelhetőek a legjobban, és lélegezni is egyszerű alattuk. A maszkjaink iránt nagy az érdeklődés. Négy nap alatt több mint hatszáz rendelést kaptunk. Szabadkáról, Adáról, Zentáról, Nagybecskerekről, Újvidékről és egyéb településekről érkeztek a rendelések, magáncégek, egészségügyben dolgozók, üzletláncok, rendőrség, a szabadkai mentősök, kiscsaládok, nagycsaládok kerestek fel bennünket. Fejenként egy-két maszk elég, mivel nem dobjuk el, hanem gézt cserélünk benne, így a Földünket sem szennyezzük – mondta Fülöp Tímea.

Mint említettük, a maszkok ingyenesek, de beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy sokan szeretnének fizetni, ezért azt találták ki, hogy mindenki utaljon, adományozzon egy intézménynek, beteg gyermeknek, menhelynek. Erről bizonyítékot nem kérnek, az emberek lelkiismeretére bízzák.