2024. április 19., péntek

Kétnaponta a várost, naponta a lakótömböket

Havazás és eső esetén szünetel a város közterületeinek fertőtlenítése

Pénteken kezdte el a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat Szabadka utcáinak fertőtlenítését. A forgalmasabb helyeket, azaz a központi teret, a főtérhez közeli utcákat, az egészségügyi intézményekhez vezető utakat, játszótereket, parkok sétányait sterilizálják a városban, Palicson pedig a főteret tisztítják. Az ezzel megbízott munkacsoport ütemterve szerint minden másnap zajlik a fertőtlenítés, tudtuk meg Nikola Jovičićtól, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tervezési és fejlesztési munkacsoportjának vezetőjétől.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

– Az eddigiek során kétszer fertőtlenítettük a várost. Egyszer március huszadikán, másodszor pedig 22-én. A városközpont utcáit és a palicsi utcákat tisztítottuk. Nem fertőtlenítünk minden utcát, terveinkben csak a forgalmasabb helyek szerepelnek, amelyeket a Városi Közigazgatás és Szabadka Város Válságkezelő Törzskara irányzott elő. A továbbiakban a Szabadkai Közkórházat övező utcák is fertőtlenítésre kerülnek, akárcsak a közintézmények utcái, hisz a rendkívüli állapot idején ezek igencsak forgalmas helyekké váltak. A fertőtlenítést két ciszternás gépjárművel végezzük, melyeknek tartályai 6 ezer liter űrtartalmúak. Nátrium-hipokloritot használunk, aminek 4,6 százalékos a koncentráltsága. Ezt a vegyületet hígítjuk a tartályokba töltött vízmennyiséggel, és azt tudni kell róla, hogy nincs káros hatással az emberek egészségére, viszont a vírusokat és a mikroorganizmusokat neutralizálja – nyilatkozta lapunknak a munkacsoport vezetője. Hozzátette, hogy a jövőben is folytatják a fertőtlenítést, ha az időjárás engedi.

– Az időjárástól függ a tisztító munkálatok folytatása. Havazás és esőzés esetén nem fogunk fertőtleníteni, mert nem lenne racionális. Ha a feltételek lehetővé teszik, minden másnap, azaz rendszeresen betartjuk a tervet. Számításaim szerint a héten már végezhetjük a munkát – mondta Nikola Jovičić.

A Válságkezelő Törzskar a tömbházak fertőtlenítésére is utasítást adott, így a lakóépületek vezetői a lakókkal együtt szerveződve kötelesek naponta legalább egyszer fertőtleníteni a bejárati ajtókat, kilincseket, a lifteket, a lépcsőket, a lépcsőkorlátokat. Ennek a végrehajtását a Városi Közigazgatás illetékes titkárságai ellenőrzik. A lakóházak lépcsőházainak tájékoztató tábláira már a múlt hét folyamán kihelyezték az új házirendet, melyen a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet tanácsai, a szabadkai Hívóközponttal kapcsolatos tudnivalók és a koronavírus-járvány miatti rendkívüli állapot intézkedései szerepelnek.