2024. április 24., szerda

Védőmaszkokat varrnak az egyesületek

A szenttamási ügyeskezű asszonyok segítséget kérnek a munka folytatásához

Szenttamás ragyogó példákkal büszkélkedhet a polgári szolidaritással és összefogással a vészhelyzet és az elszigeteltség idején. Erre a legutóbbi példa a Ruka spasa Polgárok Csoportjának kezdeményezése. Az ügyeskezű asszonyok Slavka Lazić vezetésével segítik a közösséget, mégpedig úgy, hogy a szervezet helyiségeiben pár nappal ezelőtt elkezdték varrni a hiánycikknek számító védőmaszkokat.

A koronavírus-járvány miatt nemcsak Szenttamáson, hanem a környező településeken sem lehet védőmaszkot vásárolni. A helyi Válságtörzsnek volt ugyan kisebb mennyiségben, de ezeket az önkénteseknek szétosztották. Tekintettel arra, hogy a Ruka spasa egyesületben megtalálhatóak a kézimunkák készítéséhez szükséges felszerelések, eszközök, varrógépek, s a tagság közül mindenki tud varrni, segítségüket a rendkívüli állapot szenttamási törzskarának ajánlották fel. Slavka Lazić elmondta, évek óta kötnek, varrnak, horgolnak, az összes eddig elkészített holmit elajándékozták.
− Az egyesületben felvetődött a kérdés, miért nem készítünk maszkokat, hiszen sehol sem lehet venni, viszont mindenkinek szüksége van rá. Az ötlettel felkerestem a polgármesteri hivatalt, ahol támogatták az elképzelésünket. Beszereztük a szükséges anyagot, és a múlt csütörtökön elkezdtük a munkát. A mintát az egyik helyi vállalattól kaptuk, amely időközben ugyancsak elkezdte készíteni ezt a fontos kelléket. Az általunk készített maszkok nem egyszeri használatosak, ugyanis duplán varrjuk össze az anyagot, így sokkal erősebb, tartósabb, és lehet fertőtleníteni, azaz kifőzni. Miután megszárad, újra használható – magyarázta az egyesület vezetője.

Mint mondta, hétfő délig összesen 467 védőmaszk készült el, ebből 100 darabot az egészségháznak adományoztak, a többit pedig a válságtörzsnek, illetve a helyi közösségnek, hiszen az egészségügyi dolgozók mellett a volontőrök is használják.
− Mindennap négyen dolgozunk, 10-11 órától 16 óráig, mert 17 órától már kijárási tilalom van. A munka jól halad, azonban egy kis segítségre lenne szükségünk: a (házi) varrógépekhez új varrótűk kellenének, továbbá szövet és gumi, amiből készíthetjük a maszkokat. Aki tud, segítsen. A felsorolt anyagot és tűket a helyi közösségben, a községházán vagy az egyesület székházában várjuk. Fogjnuk össze, és győzzük le a vírust! – üzente Slavka Lazić.