2024. április 25., csütörtök

Nem tétlenkednek

Doroszlón is sok embert megmozgat a Vigyázzunk egymásra! akció

Nyugat-Bácska körzetében is sokan jelentkeztek aktivistának a Vajdasági Magyar Szövetség Vigyázzunk egymásra! elnevezésű akciójába. A rendkívüli állapotban az időseket naponta ellátó, bevásárló, gyógyszerbeszerző tevékenységbe a két humánus doroszlói fiatal, Huszár Marina és Bugadzsia Benjamin is bekapcsolódott.

Marina és Benjamin (L. Móger Tímea felvétele)

Marina és Benjamin (L. Móger Tímea felvétele)

– Elgondolkodtam, ha már van szabadidőm, akkor azt hasznosan, tevékenyen töltöm el. Naponta segíthetek ilyen módon másoknak, nem otthon tétlenkedem a tévé előtt vagy lustálkodom – hallottuk Bugdzsia Benjamintól, aki jelenleg a zombori Ripp Rózsa Egészségügyi Szakközépiskola tanulója.

További tervei között szerepel, hogy attól függően hova kerül be, orvosi, gyógyszerészeti vagy ápolói szakon tanul tovább.

Huszár Marina Benjaminhoz hasonló indíttatásból jelentkezett önkéntesnek.
– Délutánonként bőven marad idő a tanulásra. A fennmaradó időben ilyen módon szeretném hasznossá tenni magam. Szintén a zombori egészségügyi középiskolában tanulok. A jövőben Pécsett tanulnék tovább, mentőtiszti szakon – mondta Marina.

Több megkérdezett idős ember elmondása szerint is, a rendkívüli állapot igen türelempróbáló számukra, megbontja a biztonságérzetet jelentő napi rutint. A kommunikációs lehetőségek, a személyes kontaktusok hiánya szintén próbatételt jelent. Tehát nagy segítségnek számít az önkéntesek munkája, hogy naponta valaki jó szándékkal „rájuk nyitja az ajtót”.

A faluban a helyi Vöröskereszt aktivistái, a geronto-háziasszony és a falugondnoki szolgálat jóvoltából, a rendkívüli állapoton kívüli mindennapokban is több mint negyven idős ember ellátásáról gondoskodnak állandóan.