2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS – SZÉKELYFÖLDI KÖRKÉP

Edzés és sorozatozás

Pintér Norbertnek, a Csíkszereda vajdasági futballistájának beszámolója

A koronavírus-járvány mindenkit nehéz helyzet elé állít. Nemcsak fiatalt és időset, a tanárokat és diákokat, az újságírókat, de még a sportolókat is. A Covid-19 talán még soha nem látott bonyodalmakat okoz a különféle sportágak képviselőinél. A Magyar Szó igyekszik felkutatni azokat a vajdasági és magyarországi sportolókat, akik profiként ténykednek idegenben.

Pintér Norbertet a tavalyi idény során még a TSC színeiben láthattuk futballozni a szerb I. ligában, azóta azonban vele is nagyot fordult a világ. Pintér jelenleg Romániában, Székelyföldön tartózkodik, ahol a másodosztályban szereplő Csíkszereda együttesét erősíti. Norbival nemcsak a mostani szituációról, de egy kicsit a múltról is beszélgettünk.

„Sokat köszönhetek a TSC-nek, és büszke vagyok arra, hogy otthon focizhattam, ráadásul bajnoki címet ünnepeltem az I. ligában. Ezután egy kicsit bizonytalanabb időszak érkezett el, s bár szóba került a magyarországi váltás, végül mintegy két hónap csúszással aláírtam a Csíkszeredának.” Arra a kérdésre, hogyan sikerült a beilleszkedés az új környezetbe, Norbi így válaszolt: „Színvonalas bajnokságba csöppentem, ahol olyan nagy múltú klubok játszanak, mint a bukaresti Rapid vagy a Petrolul. Az edzői stáb és a játékosok is bíznak bennem. Fiatal csapat vagyunk, így az a cél, hogy bennmaradjunk a másodosztályban, ami ha nehezen is, de sikerülni fog. 600 kilométerre vagyunk az otthonunktól, de itt is mindenki magyarul szólal meg, ami nagyban könnyítette a helyzetet.”

A koronavírus-járvány Székelyföldet sem kímélte. Pintér elmondása szerint a bajnokság szünetelése idején napról napra változnak a dolgok, s bár gyakorlatilag megállt az élet, a labdarúgóknak nem szabad tétlenkedniük.

„Nincsenek közös edzések, de személyre szabott programot kaptunk, amit kötelezően meg kell csinálni. A külföldi játékosok hazautazhattak, de mi a párommal itt ragadtunk, mert Szerbia lezárta határait. Korlátozások itt is vannak: este 10 órától kijárási tilalom lép életbe, s csak az élelmiszerüzletek dolgoznak, viszont még ott is meghatározták, egyszerre hányan lehetnek bent. A mindennapi edzés mellett főként sorozatozással telnek a napjaink. A bajnokság folytatására vannak ötletek, de konkrétumokat senki nem tud mondani. Bízunk benne, hogy minden rendben lesz” – fejezte be optimistán Pintér.