2024. április 25., csütörtök

A négy fal nemcsak magányt rejt, hanem értéket is

A szabadkai VM4K csapata azt üzeni kicsiknek és nagyoknak: Kövessenek bennünket otthonról – Legyünk együtt továbbra is!

A járványhelyzetre és az ezzel járó intézkedésekre való tekintettel, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ is megszervezte a távoktatást, továbbá a foglalkozásaik is a világhálóra költöznek. Ezzel kapcsolatban Lovas Ildikót, a VM4K vezetőjét kérdeztük:

– A kialakult járványhelyzetben mi is azon dolgoztunk az elmúlt napokban, hetekben, hogy ha másként is, de eljussunk a családokhoz, a gyerekekhez, a nyolcadikosokhoz, akik kisérettségire készülnek. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minőségesen múljon az otthoni idő, ugyanakkor továbbra is szeretnénk a része maradni mindazok életének, akikkel az elmúlt két évben heti szinten tudtunk találkozni.

A VM4K létezésének az ad értelmet, hogy közösséget épít, hiszen nem kötelező eljárni hozzánk, mint például ahogyan az iskola, óvoda kötelező. És a közösségépítés módja a közvetlen kapcsolattartás, az együttlét, amit a jelenlegi járványhelyzet lehetetlenné tesz. Át kellett tehát gondolnunk, melyek azok a megszólalási módok, amelyek ránk jellemzőek, amit tőlünk elvárnak. Kötetlenül, de értéket közvetítve. Így tudnám összefoglalni azt, amit foglalkozásainkba sűrítve szeretnénk eljuttatni az otthonokba.

A Kézen Fogva Fejlesztő Kuckó online részei is készülnek, arról külön is beszámolunk majd a közvéleménynek, ahogyan az átalakult felsőoktatási képzésről is.

Természetesen a csütörtök esti rendezvények kapcsán érkeznek hozzánk megkeresések, hogy bepótoljuk-e azokat az előadásokat, amik elmaradtak. Mi erre készülünk, ahogyan az előadók is jelezték, jönni fognak hozzánk, amint az lehetséges lesz. Addig is javasoljuk, hogy a honlapunkon elérhető, korábbi előadásokat hallgassák vissza, számos értékes gondolatra leltünk mi is, miközben rendszerezve az anyagot, belehallgattunk a korábbi előadásokba – fejtette ki a lapunknak Lovas Ildikó, és az online foglalkozásokra is kitért:

– Az online foglalkozásainkra készülve eleinte azt gondoltuk, egyszerű lesz az átállás, de hamar rá kellett jönnünk, hogy nehezítő körülmények bőven akadnak. Méghozzá olyasmi, amire nem is gondolnánk: az operatőrök leterheltek, hiszen rengeteg a munka, mivel pedig az oktatás is online módon folyik, természetesen meg kellett adnunk az elsőbbséget az iskolai oktatásnak.

Azt kell mondanom, igaz a mondás, hogy minden rosszban van valami jó. Ebben a koronavírus okozta járványhelyzetben úgy dolgoztunk együtt másokkal, mint ahogyan felelős emberek a közlekedésben vesznek részt: megadjuk az előnyt, tudjuk, ki van a főúton, de a torlódást is látjuk és intünk, gyere, csatlakozz be, elém engedlek... és ami a legfontosabb: megállunk a pirosnál. Jó érzés ehhez a közösséghez tartozni – és nemcsak azért, mert egyedül nem megy, hanem azért is, mert figyelmességből, emberségből vizsgázunk egymással szemben, és ha ez sikerül, akkor mindazok, akikhez más intézmények mellett mi is eljutunk online tartalmainkkal, könnyebben vehetik a bezártságot, jobban múlathatják otthon az időt – emelte ki Lovas Ildikó, aki otthon maradásra buzdítja az embereket.

– Kövessenek bennünket otthonról, vigyázzunk egymásra! – arra gondoltunk, ebben az időszakban ez lesz a mottónk. Bízunk abban, hogy a stúdióvá átalakított klubhelyiségünk belátható időn belül visszaalakul hangos, zajos közösségi térré. De addig is mindent megteszünk, hogy a már jól ismert régimódi téglafal előtt zajló események örömet szerezzenek és értékessé tegyék az időt, amit a társaságunkban töltenek.

Emellett pedig abban bízunk, hogy a kisérettségire való felkészülésnek sikerül összeérnie az online oktatással, a tartalmak erősítik egymást, a szülőknek is segítünk, hiszen rengeteg teher hárul most rájuk.

Viszont el kell mondanom, hogy végig szoktam nézni a magyarórákat, random módon, középiskolai, általános iskolai órákat, és feszít a büszkeség, hogy milyen felkészült, kiváló pedagógusaink vannak! Ez a borzalmas világjárvány nemcsak arra mutat rá, hogy mennyire védtelenek vagyunk, mi, emberek, miközben bezár bennünket a négy fal közé, hanem olyan kincseket, emberi értékeket, tudást, felkészültséget mutat meg, amit eddig nem láthattunk, mert a tantermek falai közé volt rejtve – mondta Lovas Ildikó.

Szalai Andrea szakmai referens az e-tanterem létrehozásáról szólt:

– Kisérettségire felkészítő foglalkozásaink alapkoncepciója egy e-tanterem létrehozása, amely számtalan közvetett és közvetlen értekezési csatornát biztosít a diákok és tanárok közötti kommunikáció lebonyolítására, hiszen lehetőségeinkhez mérten továbbra is szeretnénk biztosítani számukra a zavartalan tanulás és felkészülés feltételeit.

Ezen a felületen minden kisérettségi tantárgyhoz számos külső hivatkozást, hangos prezentációt, videós előadást, kivonatolt anyagrészt, feladatmegoldási útmutatót kívánunk hozzárendelni, amelyek alapján minden diák megtalálja a számára megfelelő, hatékony felkészülési módszert.

Ezek a feltöltések a diákok által már jól ismert előadó tanárok által ellenőrzött, készített – szakmailag – válogatott anyagokból állnak, amelyek bármikor letölthetőek és tanulási célra bármikor felhasználhatóak lesznek a továbbiakban is, egyúttal biztosítva azt a lehetőséget, hogy mindenki a maga ütemében haladjon a tananyag feldolgozásával.

Ez a felület közvetlen kapcsolatot is biztosít a felek számára, így a diákok is kérdezhetnek, ahogyan a tanárok is ellenőrizhetik, hogyan haladnak a diákok a felkészüléssel. Kioszthatóak lesznek közös/csoport- és személyre szabott/egyéni – természetesen, a személyes találkozást mellőző, kizárólag az e-tanterem keretében teljesíthető – feladatok is, amelyek a gyakorlás lehetősége mellett, a tanárok számára is visszaigazolást nyújtanak majd – hangsúlyozta Szalai Andrea.

Csizmár Rita kulturális referenstől az tudhattuk meg, hogy a VM4K milyen módon foglalkozik online a kisebbekkel is:

– A VM4K csapata online foglalkozások keretein belül teszi lehetővé, hogy a gyerekek mesét hallgathassanak, találkozhassanak a magyar népmesék csodálatos hőseivel. A három és hat év közötti korosztálynak javasolt Mesekuckó műhelyfoglalkozásaink alkalmával fejleszteni kívánjuk a gyerekek szókincsét, kommunikációs képességét, képzeletét, fantáziáját, gondolkodását. A jelenlegi helyzethez mérten olyan játékötleteket kínálunk fel, amelyek otthon is könnyen elvégezhetőek, nem járnak különösebb anyagi befektetéssel. Foglalkozásainkat igyekszünk mondókákkal, versekkel, találós kérdésekkel színesebbé és változatosabbá varázsolni. A foglalkozások heti két alkalommal csütörtökön és vasárnap kerülnek bemutatásra a VM4K Facebook-oldalán, valamint honlapján.

Most különösen fontosak a mesék, hiszen az egészséges fejlődéshez szükség van a gyakori mesehallgatásra. A népmese olyan fontos ősi tartalmakat hordoz, amellyel azonosulhat a gyermek, segíti a feszültségoldásban és problémamegoldásban. A mesélés folyamata nyugalmas környezetben, csendben egy ún. „módosult” tudatállapotban zajlik. A felfedezésekkel teli világból nem könnyű egy gyermeknek a nyugalomra való átváltás. Azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen hallgatnak mesét, iskolás korukra a szövegértés, a szókincs, a nyelvi fejlettség sokkal magasabb szinten van, mint azon társainknál, akiknek nem volt ebben részük. Az olvasás stimulálja az agy nyelvi központját. A jó mesehallgatókból lesznek a lelkesen és örömmel tanuló gyerekek – mondta Csizmár Rita.

Gubena Erika szakmai referens a húsvétra való készülődésre hívta fel a figyelmet, amely ezúttal másképp történik:

– A jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel jó döntésnek gondoltuk, hogy rendhagyó módon, online térben szervezzük meg a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos kézműves foglalkozássorozatunkat. Mivel az Adventi készülődés elnevezésű sorozatunk igen nagy népszerűségnek örvendett minden korosztály körében, szerettük volna egy más tematikájú, de hasonló jellegű, kreativitást, képzelőerőt igénylő elfoglaltságot nyújtani az érdeklődőknek.

 A húsvéti foglalkozássorozat egyes epizódjai heti két alkalommal, szerdán és pénteken kerülnek bemutatásra a VM4K Facebook-oldalán. Egy foglalkozás körülbelül húsz percig tart. A húsvétot megelőző nagyböjti időszakban a tematika az ünnep köré rendeződik. Minden alkalommal más-más, a húsvéti időszakra jellemző tárgyat készítünk el, amely valamilyen módon kapcsolódik egy-egy szokáshoz, néphagyományhoz. Olyan alapanyagokat igyekszünk használni, amelyek könnyen beszerezhetők, otthon is megtalálhatók, vagy mással is helyettesíthetők. Minden foglalkozás zárórészében szó esik a húsvéti ünnepkör egy-egy szegmenséről, az ehhez kapcsolódó hagyományokról, népszokásokról, illetve elhangzik egy rövid összefoglaló az ünnep fontosabb állomásairól, mint például a nagyböjt, vagy a virágvasárnap. Szó esik majd a különböző szimbólumok eredetéről (tojás, bárány). Reményeink szerint minden korosztály igényét kielégítik a foglalkozások, főképp azért, mert lehetőséget szerettünk volna nyújtani arra, hogy a mostani megváltozott élethelyzetben minden struktúrájú családi közösség számára érdekfeszítőek legyenek, kellemes és hasznos időtöltést biztosítsanak.

A húsvét elmúltával a foglalkozássorozat folytatódni fog, amikor is különféle tavaszi témájú dísztárgyak elkészítésére kerül sor. Olyan jellegű elfoglaltságot kívánunk nyújtani, amelyben a család minden tagja részt vehet – tudtuk meg Gubena Erikától.