2024. április 19., péntek

Rendeződik a külföldön rekedtek sorsa

Karanténközpontokba kell vonulniuk a hazatérés után, ezért sokan meg is gondolták magukat

Mára virradó éjjel még egy repülőgép megérkezett Párizsból, az ott rekedt szerbiai polgárokat szállítja haza az Air Serbia a kormány döntésével összhangban. Ezúttal 143 utas volt a gépen, közöttük két kisbaba.

Ivica Dačić külügyminiszter nyilatkozatában bejelentette, hogy a nap folyamán Isztambulból is haza térnek az ott rekedt szerb polgárok, ugyanakkor 150 török állampolgárt juttat vissza Szerbia hazájába, valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy vissza szeretnének menni hazájukba. Cserébe azért, hogy Belgrád eljuttatja ezeket az embereket Törökországba, Ankara egészségügyi segélycsomagot juttat el hazánkba, jelentette ki a külügyi tárca vezetője. Arról is beszámolt, hogy sok külföldön dolgozó vagy tanuló szerbiai gondolta meg magát a hazatéréssel kapcsolatban, amikor megtudta, hogy kötelező karantént rendelnek el esetükben, ha hazatérnek, s az első 14 vagy 28 napot erre a célra kialakított menedékhelyen kell tölteniük.

Mint ismeretes, korábban az N1 hírtelevízió azt közölte, hogy a Párizsból visszatért első gép utasait a belgrádi repülőtérről egy busszal Szabadka környékére szállították egy „menekülttáborba”, nem közöltek velük semmit, nem tudták hova viszik őket. Az egyik utas jelentkezett a csatornának, mint mondta, piszkos, hideg helyen vannak, védőmaszkot, vizet sem kaptak út közben. Nem tudják, mikor térhetnek haza. A Tanjug információi szerint 144 utas volt a Párizsból visszaérkezett első gépen, köztük egy kisbaba is.

Ugyancsak tegnap Ciprusra is küldött egy gépet a szerb kormány, mely visszafelé Szalonikiben is megállt, hogy felszedje a Görögországban rekedt hazai polgárokat.

– Ezekkel a speciális járatokkal tulajdonképpen megoldottuk a külföldi repülőtereken várakozó szerb polgárok miatt felmerült problémát. Még látni fogjuk, mi tévők legyünk azokkal, akik Dohában és Abu-Dzabiban vesztegelnek. A kormány olyan döntést hozott, hogy naponta két repülőgépet lehet elindítani annak érdekében, hogy hazahozza a külföldön maradt polgárokat, amennyiben arra szükség mutatkozik – fejtette ki a diplomácia vezetője.

Megismételte, hogy a repülőterek felkeresése sorrendjének meghatározásakor fontossági sorrendet az ott várakozó betegek, idősek, gyerekek, tanulók, egyetemi hallgatók, vállalkozók száma alapján határoznak meg. Mint mondta, vannak olyanok, akik külföldi gyógykezelésről indultak haza és ragadtak a repülőtéren, vannak, akik üzleti úton voltak. Hozzátette azonban, hogy az „egyszerű” turistákkal szemben sem tanúsíthat érdektelenséget az állam, nem az ő hibájuk az előállt helyzet.

Megoldódni látszik a magyar–osztrák határon ragadt utasok helyzete is, tegnap két alkalommal kétszáz embert tovább engedtek, ugyanez volt a helyzet a külügyminiszter beszámolója szerint Szlovénia esetében is. Elsősorban azok siettek haza, akiknek nincsen rendezett letelepedési vagy munkavállalási státusuk az Európai Unióban, közölte, mivel nagy büntetéseket szabnak ki ezek az országok ellenük akkor is, ha rendkívüli állapot van érvényben.

Peruban és Thaiföldön, Balin is vannak szerb turisták. Hazaszállításuk azért gond, mert a kereskedelmi járatok már nem közlekednek, a humanitárius járatok indításához pedig külön engedély kell mindenhonnan, amelynek eltart a kiadása az adott államtól függően.

Dačić bírálta az Európai Uniót, mint mondta, tudomása van arról, hogy a kórházak fenyegetik a szerbiai foglalkoztatottjaikat, ha hazatérnek Szerbiába az itteni harcot segíteni, nem folytathatják majd munkájukat az uniós országban. Ez képmutató hozzáállás, fogalmazott.