2024. március 29., péntek

Hatékonyan kezelik a rendkívüli helyzetet

Hamarosan a polgároknak is osztanak a fertőtlenítőszerekből, és beindul a közterületek fertőtlenítése

Tegnap délelőtt a zentai városházán Czegledi Rudolf polgármester, valamint Lőrinc Csongor, a közégi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, az operatív törzskar tagja sajtótájékoztatót tartott a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb és legfontosabb tudnivalókról.

Czegledi Rudolf és Lőrinc Csongor a sajtótájékoztatón (Herédi Krisztián felvétele)

Czegledi Rudolf és Lőrinc Csongor a sajtótájékoztatón (Herédi Krisztián felvétele)

Czegledi Rudolf elmondta, a rendkívüli helyzetek zentai törzskarának operatív részlege, amely jelenleg a koronavírus körüli problémákkal foglalkozik, napi szinten tart üléseket, és igyekszik a legmegfelelőbb döntéseket hozni, amelyek a honlapukon meg is jelennek. A sajtótájékoztató a leglényegesebb dolgok összefoglalása volt. Ami a leginkább érdekli a polgárokat, az az üzletek nyitvatartása. Első csoportba tartoznak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak. Ezek hétfőtől szombatig 7-től 16 óráig vannak nyitva, vasárnap pedig 8-tól 16 óráig, azzal, hogy vasárnap bizonyos élelmiszerboltok a teljes község területén felkészültek a 65 évnél idősebb polgárok ellátására is, ezek aznap hajnali 4-től reggel 7-ig az ő rendelkezésükre állnak. A többi üzlet mindennap 8-tól 16 óráig tart nyitva. Mindegyikre vonatkozik a megkötés, hogy egy vásárló legyen 4 négyzetméter területre. A vendéglátó-objektumok kizárólag kiszállítással foglalkozhatnak. A kutyatulajdonosok kedvenceiket 20 és 21 óra között sétáltathatják 20 percig, a lakhelyüktől maximálisan 200 méterre. A mezőgazdasági termelők reggel 8-tól 20 óráig közlekedhetnek mezőgazdasági gépeikkel, emellett számukra nem érvényes a 65, illetve a 70 éves korhatár.

Czegledi Rudolf azt is elmondta, a községi törzskar megkezdte az információs központ működtetését, amely reggel 8-tól 18 óráig áll a polgárok rendelkezésére, amennyiben kérdéseik vannak a helyzettel kapcsolatban. Az aktivistáik segítségével pedig az idősebb személyeknek tudnak hathatós segítséget nyújtani, mint ahogyan azt az elmúlt hét is bizonyítja. Az eddig ismert két telefonszám mellett hétfőtől a 655-453-as számot hívhatják 10-től 14 óráig mindazok, akik úgy érzik, pszichológiai tanácsadásra szorulnak. A stáb a város területén az elmúlt héten 50 helyen szerelt fel kézfertőtlenítőt, hamarosan a polgároknak is osztani fognak ezekből a szerekből, illetve beindul a közterületek fertőtlenítése is.

Lőrinc Csongor ez utóbbiakkal kapcsolatban felszólította a lakosságot, hogy aki bemegy a központba, vegye is igénybe ezen községi felügyelet alatt álló helyeken elhelyezett kézfertőtlenítőket. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy ez nem helyettesíti a szappannal való kézmosást, viszont hatékony a kilincsek és a pénz érintését követően. A napokban a polgárok otthonaiba el fogják juttatni a felületfertőtlenítő szereket is. Mindazonáltal a leghatékonyabb megoldás, ha nem is fertőzzük házunk felületeit, azaz otthon maradunk, és csupán valóban indokolt helyzetekben mozdulunk ki onnan. A védőfelszereléseket is több helyen készítik immár Zentán, amelyek hamarosan szintén rendelkezésre fognak állni. Lőrinc Csongor felhívta minden magánkézben lévő üzlet tulajdonosát, hogy kövessék a község példáját, és szereljenek fel ők is kézfertőtlenítőket a vásárlóik számára.