2024. április 25., csütörtök

Kezdjük felfogni helyzetünket!

Legalábbis így értékel Miloš Vučević polgármester, aki szombaton rendkívüli sajtótájékoztató keretében számolt be mindazokról a lépésekről, amelyeket önkormányzati szinten megtettek a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

– A közfegyelem javul, polgáraink kezdenek odafigyelni viselkedésükre, és egyre inkább azt teszik, amit az orvosok javasolnak. A különcködőket továbbra is büntetni fogjuk. Átszerveztük az első szintű egészségügyi ellátást, sikerült megszerveznünk azt is, hogy reggel 4 és 7 óra között száznál is több kereskedésben fogadják idős polgártársainkat. 33 ezer nyugdíjasunk, azok, akik erre leginkább rászorulnak, pénzsegélyt kapnak – mondta többek között Miloš Vučević.

Hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben a Városi Közlekedési Közvállalat nehezen tud fennmaradni a helyi önkormányzat segítsége nélkül, de most a legfontosabb feladat az emberi életek mentése. Felszólította a polgárokat arra, hogy legyenek szolidárisak és tartsák be a hatóságok előírásait. Elmondása szerint a város mindenki számára biztosít védőmaszkot, azoknak, akiknek a terepen kell dolgozniuk, többek között a postásoknak és a taxisofőröknek is. A héten várható az országba beérkező, egy több millió darabos védőmaszkszállítmány, amely mielőbb szétosztásra kerül majd a gyógyszertárakban. A Zmaj Ognjeni Vuk utcában működő egészségházban megnyitottunk egy új, légzőszervi megbetegedésekre szakosított rendelőt, 14 új segélyhívó számot helyeztünk üzembe. Többek között lelki segélynyújtásra is van most lehetőség. Az újtelepi egészségházban a gyermekek számára nyitottunk légzőszervi kezeléssel foglalkozó rendelőt. Büszke vagyok egészségügyi dolgozóinkra, és mindazokra, akik a hívásközpontokban dolgoznak, akárcsak a Vöröskereszt keretében tevékenykedő önkéntesekre. Ők most 100-an vannak, de még ötszázan jelezték már, hogy hajlandóak segíteni. Kapcsolatba léptünk a lakóépületeket gondozó, professzionális gondnokokkal, ők is részt vesznek a rászoruló lakók életének megkönnyítésében – mondta a polgármester. Emlékeztetett arra, hogy meghatározott napokon 4 és 7 óra között az idősek vásárolhatnak a gyógyszertárakban, akárcsak bizonyos boltokban, Újvidéken száznál is több ilyen objektumot jelöltek meg. – Nem könnyű, hibátlan szervezés nélkül nem megy. Azoknak, akik magáncégeknél dolgoznak, most együtt kell működniük az állami szféra dolgozóival, közösen kell megbeszélniük a fuvarlehetőségeket. A Ciklonizacija és a Stan vállalatok dolgozói rendszeresen fertőtlenítenek, nemcsak a közintézményeket, hanem a lakóépületeket is. Azért kell kapcsolatban lenniük a házgondnokokkal, hogy ezt a munkát minél hatékonyabb módon végezhessék el. A városban a kommunális szolgáltatások szintje nem zuhan, magas szinten van továbbra is. A parkokat kénytelenek voltunk lezárni – mondta többek között.

Kitért arra is, hogy már a hét elején meghoznak egy döntést, amely értelmében 33 ezer újvidéki nyugdíjas egyszeri, önkormányzati segélyben részesül majd. Olyanok kapnak majd támogatást, akiknek a nyugdíja nem nagyobb 30 ezer dinárnál. A Vöröskereszt árutartalékaiból fogják biztosítani számukra azt, amire szükségük lehet. A SPENS épületében kedvezményes körülmények között fogják bérbe adni az üzlethelyiségeket azoknak a vállalkozóknak, akik az előállt helyezt miatt másképp nem tudnának fennmaradni. Miloš Vučević ismételten felszólította a polgárokat, hogy legyenek megértőek és együttérzőek másokkal szemben, akárcsak az önfegyelmezés jelentőségére. – Csak így, együttesen, fegyelmezetten tudunk gyorsan és fájdalommentesen kievickélni a válságból. Országunk példakép lehet Európának, példa arra, hogyan működhetnek a rendszerek nehéz időkben is. Nincs most pihenés a közszférában dolgozók számára, a szolidaritás érezhető társadalmunk minden pórusában. A barátkozás, társalgás ideje majd eljön, most önkontroll kell – értékelt a polgármester a hétvégén.