2024. április 25., csütörtök

Fagykárok a barackosokban?

Faggyal és havazással kezdődött a csillagászati tavasz

Az elmúlt héten tapasztalható kellemes időjárás a tavasz beköszöntét vetítette előre, és talán sokunknak megfordult a fejében, hogy a meleg ruhákat eltehetjük a szekrények mélyére. Aki azonban rendszeresen figyelte az időjárási előrejelzéseket, biztosra vehette, hogy az a bizonyos kutya nem ette meg a telet. Szombat délután hidegfront érkezett térségünkbe, ami hétfő reggelre erős fagyot hozott magával, keddre pedig a korábban hiába várt hótakaró is megérkezett. A palicsi meteorológiai állomás adatai szerint hétfőn a legalacsonyabb hőmérséklet kétméteres magasságban –4 °C volt, míg a talaj szintjén –6 °C-ot mértek. Napközben 4 °C-ig emelkedett a hőmérők higanyszála. A hőérzetre emellett az állandóan fújó szél is kihatással volt. Estefelé a hó is elkezdett szállingózni, és kedd reggelre négy centiméteres hótakaró képződött a talajon. Ezzel együtt a hőmérséklet némileg emelkedett, hisz tegnap a legalacsonyabb hőmérséklet –1,1 °C volt.

Az elmúlt hét kedvező időjárása kihatással volt a mezőgazdaságra is, elsősorban a gyümölcsösökben láthattunk hatalmas változásokat, a sárgabarackok teljesen kivirágoztak, de például az őszibarackok rügyei is megduzzadtak. Utánajártunk, hogy a fagy okozott-e károkat a gyümölcsösökben, és ha igen, milyen mértékűt.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

Óvári Zsolt ludasi gyümölcstermelő több hektáron foglalkozik kajszibarackkal, és lapunk kérdésére elmondta, hogy hétfőn volt alkalma megtekinteni a gyümölcsfákat, és bizony nagy a valószínűsége annak, hogy a fagy károkat okozott.

– Kijelenthetjük, hogy a sárgabarackban 40–50 százalékos károm lesz, de ez attól is függ, hogy melyik parcelláról van szó. Az biztos, hogy a további beporzás elfelejthető, viszont kérdés, hogy a virágok hány százalékánál történt meg a beporzás, és hogy ezek közül mennyi marad meg, miután véget ért a hideg idő. A hó is kihat a növényekre, a rügy vagy a terméskezdemények megfázhatnak, és az is megtörténhet, hogy később hullajtják le a gyümölcsöket. Ha beköszönt a jó idő, stresszoldó növényvédő szerekkel is meg kell próbálnunk menteni a menthetőt – fogalmazott Óvári Zsolt.

A Berényi család gazdaságában a biotermelésen van a hangsúly, és többféle gyümölcsöt termelnek. Berényi László szavai szerint, ha keletkeztek is fagykárok, azok elsősorban a kajszit érintik.

– Ilyenkor még nem szoktam azzal foglalkozni, hogy keletkezett-e fagykár, mivel ennek megállapítása ilyenkor még elég bizonytalan; majd egy-két hét múlva látjuk meg biztosra. A fagykárok felmérését az is nehezíti, hogy általában foltokban keletkezik. Persze ez a mostani lehűlés nem jó, viszont legfeljebb a kajsziban, illetve részben az őszibarackban okozhatott károkat. Az őszibarackok ugyan még nem virágoztak, de a korai fajták rügyei már kezdtek kipattanni. Az almának, illetve az egyéb, később virágzó gyümölcsöknek nem ártott – fogalmazott Berényi László.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint csütörtöktől várhatóan felszakadozik a felhőzet, és ezzel párhuzamosan a hőmérséklet is megemelkedik. A hétvégén pedig talán véglegesen beköszönt a tavasz. A hőmérők higanyszála 15 °C-ig is felkúszhat.