2024. március 29., péntek

Videóhívások a Gerontológiai Központban

A gondozottak betartják az utasításokat és nem félnek a koronavírustól

Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának arra vonatkozó utasítása óta zárva vannak a nyugdíjasklubok és a Szabadkai Gerontológiai Központ is. Ismeretes, hogy ezeken a helyeken mindig aktív élet zajlik, a gondozottak különböző foglalkozásokon, kulturális műsorokon, zenés-táncos mulatságokon vesznek részt, a rendkívüli állapot miatt azonban ki- és bejárási tilalmat rendeltek el az idősek védelmében. Összesen 530 idős személynek viselik gondját a Szabadkai Gerontológiai Központ három bentlakásos intézményében. Nenad Ivaniševićtől, a központ igazgatójától arról érdeklődtünk, hogyan viselik bezártságot a bentlakók.

– Betiltottuk a látogatásokat, mert csökkenteni akarjuk a fertőzés esélyét, ugyanakkor az épületből való kijárást is megtiltottuk a bentlakóknak. Megváltozott a bentlakók kulturális élete, így a terapeuták munkája is módosult. A gerontológiai klubok bezártak, az idősek csak bent tartózkodhatnak, ami kissé visszaszorítja a szórakozási lehetőségeket, másrészt viszont javult a gondozottak életvitele, hisz a központban dolgozó terapeuták most bejárnak hozzájuk és kisebb egyéni foglalkozásokban részesítik őket. Hétfőn két születésnapot is ünnepeltünk, tartottuk magunkat az 5 fős csoportokhoz – mondta az igazgató.

Személyes találkozásokra most nincs lehetőség, a modern technika azonban lehetőséget nyújt ahhoz, hogy az idősek kapcsolatban maradjanak szeretteikkel.

– Nagyon egyszerű módon sikerült megtartani annak a lehetőségét, hogy a gondozottak kapcsolatban maradjanak a szeretteikkel. Áttértünk a videóhívásokra. Ez tökéletesen működik, nagyon elkötelezetten zajlik ennek a gyakorlata, naponta több mint 100 hívásunk van, ami jóval nagyobb az eddigi látogatások számánál. Abban reménykedünk, hogy ennek a rendkívüli állapot után is folytatása lesz. Elegendő számú táblagép áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy a terapeuták gond nélkül folytathassák a kapcsolatteremtést. A Telekom telekommunikációs vállalatnak köszönhetően ingyenes internet-hozzáférésünk van, ugyanakkor telefonon vagy mobiltelefonon keresztül is kapcsolatba léphetnek a rokonok az idős szeretteikkel, mert az MTS szolgáltató is a segítségünkre van abban, hogy minden vonalunk korlátlanul működjön – nyilatkozta Nenad Ivanišević.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a bentlakók nem félnek a koronavírustól.

– Az eddigiek során egyetlen panasz sem érkezett az idősektől. Támogatják az intézkedéseket, megértették, hogy minden szigorítás az ő érdeküket szolgálja. A legnagyobb feladat az alkalmazottak tájékoztatása volt, hisz nagyon fontos gondosan ügyelni a munkavégzés minden szakaszára. Azt gondolom, hogy mára mindenki hozzászokott az új munkarendhez, és mostanra egy csapatként dolgozunk – magyarázta Nenad Ivanišević.

A tisztaságra fokozottan figyelnek az otthonokban.

– Igyekeztünk bevezetni a legújabb védekezési intézkedéseket, mert az idősek minden tekintetben a legérzékenyebb kategóriába tartoznak. Még az egyszerű influenza is veszélyes rájuk nézve, most viszont különös gondot fordítunk a higiéniára, jobban takarítjuk a folyosókat, a termeket. Klór alapú tisztítószereket alkalmazunk, amelyeket az önkormányzattól, a tartománytól és a köztársaságtól kaptunk. A dolgozók kötelesek védőmaszkokat használni, eddig erre nem volt szükség, viszont a mostani helyzetre való tekintettel nagyon fontos. Elég maszk, kesztyű áll a rendelkezésünkre. Prioritást kaptunk ezek beszerzésére, az önkormányzat, a tartomány és a köztársaság a segítségünkre volt ebben, elegendő számú felszerelést küldtek nekünk. Alkalmazottaink közül mindenki állandó jelleggel viselheti ezeket, amíg a fertőzésveszély tart – részletezte az igazgató.