2024. április 25., csütörtök

Magyarkanizsa községben is a csend jellemző

A lakosság túlnyomó része igyekszik a lehető legminimálisabbra korlátozni a mozgását

Leginkább a délelőtti, reggeli órákban lehet Magyarkanizsán azt tapasztalni, hogy megmozdulnak az emberek. A délelőtti órákra időzítik a halaszthatatlan teendőket, a bevásárlást, azt is gyorsan, majd déltájban jóformán teljesen elnéptelenednek az utcák.

A falvakban is ez a jellemző, bár ott még hamarabb kiürülnek a központok, amint mindenki, aki akarta, megvette a szükséges dolgait. A határban egy-két traktor azért feltűnik, főleg a hétvégén, amikor verőfényes napsütés volt, lehetett látni, hogy a gazdák dolgoznak, itt-ott feltűnt egy traktor is, de összességében elmondható, hogy a községben mindenki igyekszik a lehető legminimálisabbra korlátozni a mozgását.

A vonatkozó rendeleteket betartva a művelődési intézmények zárva tartanak, és ugyanez elmondható a kávézókról, továbbá a szépségápolási szolgáltatást nyújtó kisvállalkozókról is. A boltok, a pékek és a hentesüzletek előtt a hétvégén kisebb sorok alakultak ki, mostanra azonban már ezek is megszűntek.

A tájékoztatás folyamatos, a falvakban élők sincsenek elszigetelve a külvilágtól, a helyi közösségek mindegyikéhez lehet fordulni, ha valakinek bármilyen problémája lenne. Az önkormányzat 15 ezer szórólapot nyomtatott a legfontosabb telefonszámokkal, amelyeket hívhatnak, ha bármilyen probléma merülne fel. A településeken önkéntesek is bekapcsolódtak a munkába, hogy azok az idős személyek, akiknek segítségre van szükségük, ne maradjanak magukra. Oromon a magángyógyszertárból házhoz viszik az orvosságot annak, aki igényli, az oromhegyesiek például Magyarkanizsáról kiviszik az érintetteknek.

A Magyarkanizsai Egészségház igazgatónője, Gyólay Karolina elmondta, folyamatosan, legjobb tudásuk szerint teszik a dolgukat. A lázas betegeknek külön bejáratot biztosítanak a légúti fertőzések rendelőjébe, teljesen elkülönítve őket a többi pácienstől. Minden, az egészségházba belépő személy köteles fertőtleníteni a kezét a kihelyezett szerrel. Egy nővér lázat mér, és elirányítja a beteget, ha kell. Ugyanígy működik a gyermekosztályon is, ahol útba igazítják a pácienseket, ugyanakkor már többször hangsúlyozták, hogy aki csak teheti, telefonon jelentkezzen, még receptírásra is ebben az időszakban!

A Vöröskereszt titkára, Cseszkó Mónika lapuknak nyilatkozva beszámolt arról, hogy elsősorban az idősekre vannak különös tekintettel, és elmagyarázták nekik, hogy kizárólag olyantól fogadjanak el segítséget, akit ők maguk jól ismernek. Egymás között, ha csak telefonon is, tartsák meg a kommunikációt, így pótolva az idősklub hiányát ebben az időszakban. Hétfőn összesen 100 személynek szállítottak házhoz ebédet az aktivisták, akik egyébként a bevásárlásban is segítenek. A községben jelenleg összesen 35 Vöröskereszt-aktivista dolgozik.

A Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat igazgatójától megtudtuk, a város, a terek fertőtlenítése folyamatos, az ő feladatkörük egyebek mellett a piac területének fertőtlenítése is; a piac a stáb mai döntése értelmében átmenetileg be is szüntette a munkáját. Mindemellett olyan törekvéseik is vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a jövőben a magánszemélyek is folyamodhassanak hozzájuk segítségért ilyen téren.