2024. április 24., szerda

Hatványozott figyelem

Kishegyes községben változott a falugondnok- és a házi betegápolás-szolgálat munkája – Az önkéntes segítségnyújtó csoport informálja a polgárokat, de védőmaszkok varrásán is dolgozik

Kishegyes község területén a Caritas biztosítja a falugondnok- és a házi betegápolás-szolgáltatást. A rendkívüli állapot bevezetése hatással volt az ő munkájukra is, gyökeres változások azonban nem történtek, számolt be lapunknak Lukács Klára, a falugondnok- és a házi betegápolás-szolgálat koordinátora, valamint a községi tanács szociális ügyekkel megbízott tagja.

Lukács Klára, a falugondnok- és a házi betegápolás- szolgálat koordinátora (Lakatos János felvétele)

Lukács Klára, a falugondnok- és a házi betegápolás- szolgálat koordinátora (Lakatos János felvétele)

– Idáig is idős emberekkel foglalkoztunk, s most ezt hatványozottan tesszük. Igyekszünk kiszolgálni a mostani helyzetben jelentkezett igényeket. A falugondnokok a munkaidejük jelentős részében betegeket szállítottak az egészségügyi intézményekbe, kórházakba. Ezt most a törvények nem teszik lehetővé, ezért a falugondnokok felkeresik az idős személyeket, akik izolálva vannak a saját lakóhelyükön, és elvégzik azokat a szolgáltatásokat, amelyekre szükség van. Ide tartozik pl. a gyógyszerbeszerzés, bevásárlás stb. Ugyanez a helyzet a házi betegápolás-szolgálat dolgozóival is. Ők korábban végeztek takarítást és egészségügyi szolgáltatásokat, most viszont a nagytakarítások és minden ami halasztható elmarad. Elsődleges, hogy az idősek alapvető szükségletei ki legyenek elégítve – mondta el a koordinátor.

A falugondnok- és a házi betegápolás-szolgálat keretében 6 személy dolgozik, ez egyelőre elég a felmerülő igények kielégítésére. Azonban a továbbiakban jelentkező igények orvoslására is van megoldásuk, tudtuk meg Lukácstól.

– Együttműködünk a Vöröskereszt községi szervezetével, mivel azokba a háztartásokba, ahol idős személyek vannak, a Vöröskereszt házhoz szállítja az egytálételt, a népkonyha programjának keretében. Ez komoly segítség, de emellett az idősek egyéb felmerülő szükségleteit is kielégítik. Arra az esetre, ha a falugondnok-szolgálat nem tud több idős személyt vállalni, az önkénteseinket a Vöröskereszt ki fogja képezni és ők is belépnek a rendszerbe – fogalmazott a koordinátor.

A Caritas és a Vöröskereszt mellett az önkormányzat is létrehozott egy csoportot, amely figyeli a helyzettel kapcsolatos tudnivalókat és segíti a lakosságot.

– Ez a csoport számos feladatot lát el. Elsősorban a község mindhárom településén gondoskodik az idősek ellátásáról, emellett követi azokat az új rendeleteket, amelyeket a kormány hoz, és elérhetővé teszi ezeket az idősek számára. A nyelvi akadályok leküzdése érdekében ezeket lefordítjuk magyar nyelvre, hogy mindenki megértse. A vállalkozóknak felvilágosítást adunk a tudnivalókról, és igyekszünk a polgárok minden kérdésére választ adni. A csoport az informálás mellett védőmaszkokat is készített, mivel azok nem kaphatók. Az önkormányzat beszerezte az anyagot és az önkéntes asszonyaink megvarrták, illetve most is dolgoznak rajta – mondta Lukács, majd arról is szólt, hogy az emberek fordulnak hozzájuk segítségért, de az idősek többsége a különböző igényeiket megoldja a szomszédok, hozzátartozók és ismerősök révén.

-Nagyon pozitív tapasztalataink vannak, a helyzetre való tekintettel még olyan szomszédok is félretették a nézeteltéréseiket, akik már évek óta nem beszéltek és most segítenek egymásnak. Azt látjuk, hogy nagyon jól működik az egymásról való gondoskodás, remélem, hogy ez ki fog tartani. De ha gond van, akkor mindig ott van a mi önkéntes csoportunk – fogalmazott a koordinátor.