2024. április 20., szombat

Bezárták a piacokat, tilos a játszótereken tartózkodni

Ada község törzskarának tájékoztatása szerint a hétvégétől tilos a lakosságnak a parkokban, a játszótereken, a rekreációs és sportközpontokban, valamint a Tisza-parti árvízvédelmi töltésen tartózkodni.

Szigorodtak a nyilvános összejövetelekre vonatkozó intézkedések is, mivel ezentúl zárt helyiségben legfeljebb öt személy tartózkodhat, valamint a vendéglők csak a kiszállítási szolgáltatásukon keresztül forgalmazhatnak ételt és italt. A községi törzskarban elmondták, hogy Ada községben hétfőtől zárva vannak a piacok. Emellett felkérik a mezőgazdasági termelőket és állattenyésztőket, hogy a mezőgazdasági minisztérium honlapján (www.minpolj.gov.rs) regisztrálják azokat a személyeket, akik a kijárási tilalom alatt kénytelenek elhagyni a lakóhelyüket a zökkenőmentes munkavégzés végett. Továbbá értesítik a mezőgazdasági termelőket, hogy Ada községben azok a 65 éven felüli személyek, akik földműveléssel foglalkoznak, a tavaszi munkálatok miatt elhagyhatják az otthonukat, és munkaeszközeikkel a szántóföldeken tartózkodhatnak, viszont be kell tartaniuk a meghosszabbított kijárási tilalmat.

Ada község törzskarában megtudtuk, hogy az önkéntesek folyamatosan jelentkeznek szolgálatra a helyi önkormányzatban a 024/852-106-os telefonszám 332-es mellékén. Elmondták, hogy naponta 40-45 önkéntes segédkezik a különféle feladatok ellátásában. Az önkéntesek töltik egyebek között a tisztítószeres flakonokat is. Ez ügyben a törzskar felkéri a lakosságot, hogy az ötliteres flakonokat, amelyben a fertőtlenítőszert kapták, ha kiürült, juttassák vissza a kijelölt gyűjtőhelyekre. Ha nem áll módjukban elhagyni lakóhelyüket, akkor helyezzék ki a házuk kapuja vagy a lakásuk ajtaja elé, ahonnan majd összegyűjtik, hogy az elkövetkezőkben is biztosítani tudják a szükséges fertőtlenítőszert. Az önkormányzat dolgozói és az önkéntesek közösen szerzik be és szállítják házhoz az élelmiszert és a gyógyszert azoknak a 65 évnél idősebb személyeknek, akiknek nincs közelebbi rokonságuk vagy baráti körük, akitől segítséget kérhetnének. A községi törzskarban megjegyezték, hogy egyelőre nem sok idős személy kért segítséget, mert mindenkinek van felhalmozott tartaléka, de ez az elkövetkezőkben várhatóan változni fog. Az idős emberek egyébként minden munkanapon 7 és 14 óra között kérhetnek telefonon segítséget Ada község önkormányzatában a 024/ 852-106 telefonszám 112-es és 114-es mellékén.