2024. április 25., csütörtök

Az időseket segítik

Csupán egyetlen délelőtt hatvan feladatot teljesítettek a szenttamási önkéntesek

A rendkívüli állapot szenttamási törzskara már a múlt hét elején létrehozta hívóközpontját, továbbá azt a koordinációs testületet, amelynek célja a 65 évnél idősebb polgárok szükségleteinek nyilvántartásba vétele, valamint a polgárok segítése. A megadott telefonszámokon azok a 65 évesnél idősebb, továbbá a rokkant, ágyhoz kötött polgárok kérhetnek segítséget, akik más módon nem tudnak élelmiszerhez, gyógyszerhez vagy orvosi ellátáshoz jutni a koronavírus okozta kijárási megszorítások miatt. Az idős háztartásokban a legtöbb helyen nincs internetes kommunikáció, az emberek egyedül a televízió és a rádió segítségével tájékozódnak a rendkívüli állapotról, így számukra megszervezték a szórólapokon való tájékoztatást.

Szorgalmasak az önkéntesek (Paraczky László felvétele)

Szorgalmasak az önkéntesek (Paraczky László felvétele)

A szenttamási helyi közösségben a hívóközponttal párhuzamosan működik az önkéntes, segítőkész fiatalokat, polgárokat tömörítő és koordináló testület, melynek vezetője, Slobodan Subić nyilatkozott lapunkak. A mindössze tíz percig tartó beszélgetés alatt legalább ugyanannyi alkalommal csörgött a telefon, az ügyeletesek kérdeznek, irányítanak, utasítanak.
−Először két csoportnyi, másnap viszont már 101 önkéntes jelentkezett, hogy szeretne segíteni a házakban, lakásokban rekedt időseken, rászorulókon. A volontőrök között legtöbb a fiatal, de vannak vállalkozók és dolgozók is, akik délelőtt a munkahelyükön, délután pedig önkéntesként tevékenykednek. Három nap után az önkéntesek száma 120-ra növekedett, tehát egyre többen vagyunk, van munka, és a terepre vonulás is sokkal gyakoribb, mint 2-3 nappal ezelőtt. A telefonszámok 8-tól 19 óráig hívhatóak, a vonalak mindig szabadok, és valamelyik önkéntes mindig jelentkezik. Pillanatnyilag nincs szükség az összes önkéntes alkalmazására, így mintegy 30 ember teljesít szolgálatot a délelőtti és ugyanennyi a délutáni váltásban – mondta a testület koordinátora.

Amíg beszélgettünk, három csoport járta a terepet Szenttamáson, Turián és Nádalján. Az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a hívások száma. A hét elején összesen 40 terepi bevetésünk volt, de már a péntek délelőtti váltásban 60 alkalommal vonultak ki az önkéntesek.
– Ezenkívül a minap 100 volontőr járta a község utcáit, akik mintegy 8 ezer szórólapot hordtak szét a legfontosabb tudnivalókkal, telefonszámokkal. Úgy éreztük, nagy szükség volt erre az akcióra, hiszen a rendkívüli állapotot bevezetően először a helyi portálokon és plakátokon tájékoztattuk a polgárokat. Sajnos, az idősebbek nem használják az interetet, a plakátokat pedig a kijárási tilalom miatt nem tudták elolvasni. Így már mindenki tudja a kormány által meghirdetett koronavírus elleni részleteket és azt, hogy problémáikkal hova kell fordulni – magyarázta Subić.

Kifejtette, a hívóközpontot legtöbbször a 65 évnél idősebbek hívják, a legtöbb alkalommal pedig bevásárlásról, gyógyszerek kiváltásáról van szó.
− Mindemellett még sok egyéb segítséget nyújtanak a volontőrök. Például ma kezdődött a szociális támogatások kifizetése. Ebben is megszerveztük a segítséget, mégpedig olyan módon, hogy az önkéntes kimegy a házhoz, majd az érintett idős személy igazolványával a Szociális Központba megy, ahol kap egy meghatalmazást a pénz felvételéhez. A következő állomás a postahivatal, majd a pénzt és az igazolványt visszaviszi az idősek és a szociálisan nehéz helyzetben élők címére. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a Vöröskeresztnek, a Szociális Központnak, az egészségháznak és a rendőrségnek, amelyekkel nagyon szoros együttműködés alakult ki az elmúlt néhány napban. Önkénteseinknek egyébként felhatalmazásuk és jól látható kitűzőjük van, amivel mindenhol elsőbbséget élveznek, így az idősek megsegítése sokkal hatékonyabb és gyorsabban megy – emelte ki Slobodan Subić.