2024. április 18., csütörtök
XXXII. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK

Elhalasztják a tokiói olimpiát!

Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyetért abban, hogy el kell halasztani a tokiói olimpiát.

A japán kormányfő tegnap telefonon egyeztetett a NOB első számú vezetőjével, és utána arról tájékoztatta a sajtót, hogy azonos állásponton voltak a nagyjából egyéves halasztás szükségességét illetően. A NOB végrehajtó bizottsága még tegnap, egy gyorsan összehívott rendkívüli ülésen – ugyancsak telefonkonferencia keretében – vitatta meg a halasztás lehetőségét, de elképzelhetetlen volt, hogy más döntés születik. A történések aztán felgyorsultak, Sindzó és Bach közös közleményben immár eldöntött dologként jelentette be, hogy idén nem rendezik meg az olimpiát, de azt legkésőbb 2021 nyarán meg kell tartani. A történelmi döntés azt jelenti, hogy jövőre először rendeznek nyári ötkarikás játékokat páratlan évben. Tokiónak egyébként tényleg nincs szerencséje az olimpiákkal kapcsolatban, mert 1940-ben elmaradt a japán fővárosban tervezett ötkarikás…

A NOB az előző napokban azt közölte, hogy az ilyen nemű döntést a következő négy héten belül hozzák meg, de hétfő este már sejteni lehetett a döntéshozatal meggyorsulását, miután az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) is csatlakozott azon szervezetekhez, amelyek a halasztást tartják a legjobb megoldásnak a tokiói nyári olimpia esetében. Az USOPC a sportolóitól kapott visszajelzések alapján hétfői közleményében jelezte, a legfontosabb következtetés az, hogy nem lehet megtartani a játékokat. Egyrészt óriási zavarok vannak a versenyrendszerben, az edzéslehetőségek és a doppingellenőrzés terén, de ha még enyhíteni is lehetne ezeken a gondokon, akkor is halasztani kellene az olimpiát a jelenlegi helyzetben. Az USA messze a legsikeresebb nemzet a modern olimpiák történetében, ráadásul nemcsak az érmek számában listavezető az ország, hanem a NOB bevételeinek több mint felét is biztosítja a televíziós jogdíjak és szponzorok révén.

Az amerikaiak követeléséhez a britek is gyorsan csatlakoztak. Boris Johnson miniszterelnök szóvivője azt mondta, a jelenlegi körülmények között a sportolók jelentős bizonytalansággal néznek szembe, ugyanakkor az olimpikonok, a szurkolók és a hivatalos személyek egészségének és biztonságának megvédése a legfontosabb.

Intő példa volt Cameron van der Burghnak, a dél-afrikaiak olimpiai bajnok úszójának az esete, aki a Twitter-oldalán azt írta: „ez messze a legrosszabb vírus, amellyel valaha is harcoltam”. A 31 esztendős, 2018 decemberében visszavonult sportoló megfertőződött a koronavírussal, amellyel saját bevallása szerint immár két hete küzd. „Mindezt úgy, hogy én nyilvánvalóan egy egészséges, fiatal ember vagyok, akinek nincsenek tüdőproblémái, és egészséges életet él” – írta a 2012-es londoni olimpián 100 méter mellen aranyérmes Van der Burgh. Hozzátette, bár a legsúlyosabb tünetei, mint például a magas láz, már elmúltak, változatlanul küzd a szélsőséges mértékű fáradtsággal, valamint a tartós köhögéssel, amelytől, úgy érzi, nem tud megszabadulni.

Ide tartozó hír még, hogy az UEFA elhalasztotta a férfi és a női Bajnokok Ligája, valamint az Európa-liga döntőjét a koronavírus-járvány miatt. Mindhárom mérkőzést májusban rendezték volna, az új időpontokról viszont még nem született döntés. A férfi Bajnokok Ligája döntőjét Isztambulban, a női finálét Bécsben, az Európa-liga idénybeli utolsó meccsét pedig Gdańskban játsszák.