2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS MAGYARORSZÁGON

Még Vona is megszavazta volna

A magyar ellenzék nem járult hozzá a veszélyhelyzet meghosszabbításához

A hétfő délutáni szavazáson nem járult hozzá az ellenzék, így az Országgyűlés elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását ezért az előterjesztést sürgősséggel, legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a Ház, akkor már a kétharmados többség is elegendő lesz a veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedések meghosszabbításához. Hétfőn ehhez, mivel a házszabálytól eltérően tárgyallták volna, négyötödös többségre lett volna szükség.

„Szomorú, ami történt, most igazán nagy szükség lett volna az összefogásra” – értékelte a hétfői parlamenti szavazást Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán közzétett üzenetében. A frakcióvezető közösségi oldalán nyilvánosságra hozta azoknak a képviselőknek a nevét is, akik nemmel szavaztak.

Nemmel szavaztak a Jobbik-, az MSZP-, a DK-, az LMP-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői (Fotó: MTI)

Nemmel szavaztak a Jobbik-, az MSZP-, a DK-, az LMP-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői (Fotó: MTI)

A házszabálytól eltérő tárgyalást 137 igen, 52 nem szavazattal utasította el a parlament. Igennel szavaztak a Fidesz és a KDNP képviselői, a nemzetiségi képviselő, illetve négy, a Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő, elutasították a házszabálytól eltérést a Jobbik-, az MSZP-, a DK-, az LMP- és a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, valamint hat független képviselő.

ORBÁN: AZ ELLENZÉK NÉLKÜL IS MEGOLDJUK

„Ha az ellenzéki képviselők nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nélkülük is meg fogjuk oldani a válságot” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén, a napirend előtti felszólalására érkezett frakcióválaszokra reagálva.

Orbán Viktor viszonválaszában kiemelte: „A helyzet most is nehéz, és még nehezebb lesz. Mindegy, mitől fél az ellenzék, nekem 133 bátor ember kell, az ország 133 legbátrabb embere, és azok önök itt, a kormánypárti oldalon vannak” – fogalmazott. Arra kérte a képviselőket, hogy ne hátráljanak meg, ne bizonytalanodjanak el, hanem vigyék végig azokat a döntéseket, amelyek segítik az országot.

Hangsúlyozta: korábban is közös védekezést kért, és most nehéz idők jönnek. Ezért mindenkit arra kért, „szedje össze magát és nőjön fel a feladathoz”.

A miniszterelnök kifejtette: a kormánynak nincs szükséges fix határidőre, és minden nap lesz joga a parlamentnek arra, hogy azt mondja, eddig és ne tovább. Fogadják el a törvényt, és utána bármelyik nap visszavehetik a jogokat a kormánytól – kérte a képviselőktől.

Az ellenzékiek által javasolt 90 napos határidőről elmondta: 90 nap múlva rosszabb állapotban leszünk, mint most, mert ha a védekezés sikeres, elnyúlik a járvány, hiszen a cél a terjedés lassítása, hogy ne mindenki egyszerre legyen beteg. A feladat a fertőzés útvonalának megtervezése, mert megállítani nem lehet, és a cél, hogy úgy haladjon, hogy egyetlen pillanatra se mondja fel a szolgálatot az egészségügyi ellátórendszer – magyarázta. Hozzáfűzte: minél jobban lassítják a járványt, annál hosszabb lesz, és nem három hónapig tart.

Orbán Viktor azt ajánlotta, a járvány után vitassák meg, hogy időben észlelték-e a vírus terjedését. Az elsők között hirdettek veszélyhelyzet és tettek meg minden fontos lépést – közölte.

Azt is mondta az ellenzéknek, hogy most azért harcolnak: Magyarország maradjon működő, demokratikus jogállam, holott eddig mindig azt hallotta, hogy Magyarország nem működő, nem demokratikus és nem jogállam.

VONA: MEGSZAVAZTAM VOLNA

Az ellenzék helyében megszavaztam volna a törvényjavaslatot – hangsúlyozta Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke a Facebook-oldalán közzétett hétfői bejegyzésében.

Hozzátette: lehet, hogy a Fidesz visszaél majd a „felhatalmazási törvénnyel”, de most ez másodlagos.

A politikus azt írta, elkeseredett, mert ebben a helyzetben senkinek sem sikerült felnőnie a feladathoz. „Értem én az ellenzék félelmeit, nekem aztán nem kell erről semmit elmagyarázni. De azzal, hogy nem támogatták ezt a törvényt, valójában a szétszakítottságot erősítették. És ez pedig pont a kormány érdeke” – értékelt.

Hozzátette, lehet, hogy a Fidesz visszaél a felhatalmazással, de ha eljön az idő, a kormányt a – felhatalmazási törvénnyel együtt is – elsöpri a nép vagy a történelem. Most azonban nem ez a kérdés, hiszen nem tudjuk, mi vár ránk, milyen világ jön, de mindenképp cudar, abban biztosak lehetünk – írta Vona Gábor, hozzátéve: ebben a helyzetben nagyon nem mindegy, hogy az ország milyen lelki állapotban vág neki ennek a kihívásnak. Márpedig – jegyezte meg – megint bebizonyosodott, hogy megosztva és gyűlölettel.

ÉRTHETETLEN, ÁLSÁGOS ÉS FELELŐTLEN

Érthetetlennek nevezte az ellenzék álságos és felelőtlen magatartását Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő este az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék nem járult hozzá a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalásához

„Teljesen érthetetlen, hogy a mindannyiunk érdekét szolgáló intézkedések hatályban tartása érdekében miért nem volt képes az ellenzék konstruktívan együttműködni az Országgyűlésben” – mondta az úgynevezett koronavírus-törvényt előterjesztő miniszter.

A kormány március 11-én hirdette ki a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet. A rendelet tizenöt napig, március 26-áig marad hatályban, azután a kormány már csak az Országgyűlés felhatalmazása alapján hosszabbíthatja meg a rendelet hatályát.

Varga Judit azt mondta: ha hétfőn megszületik a parlamenti döntés, azzal máris meg lehetett volna hosszabbítani a rendelet hatályát, az ellenzék miatt azonban erre leghamarabb jövő kedden kerülhet sor. Az Igazságügyi Minisztérium most azon dolgozik, hogy az ellenzék felelőtlen döntése következtében előállott helyzetben minimalizálja a károkat, áthidalja az alkotmányos hézagot – tette hozzá.

Arra a riporteri felvetésre, hogy az ellenzék a parlamenti felhatalmazás időkorlátjának hiányát kifogásolta, a miniszter úgy reagált: az időkorlátról szóló vita értelmetlen és álszent. Senki nem tudja, hogy a parlament egyáltalán képes lesz-e egy most meghatározott időpontban, például 90 nap múlva összeülni, amivel viszont azt kockáztatja, hogy hatályukat vesztik a járvány miatti fontos intézkedések. De az ellenzék érvei azért is álságosak, mert a törvényhozás bármikor visszavonhatja a felhatalmazást a kormánytól. Továbbá a törvényjavaslat szűk időbeli és tárgyi hatályt is rögzített. A felhatalmazás a járvány következményeinek minimalizálására, a károk enyhítésére vonatkozik, és csak a veszélyhelyzet fennállásának idejére.

Varga Judit szerint a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat ellen jól összehangolt támadás indult. Míg a korábbi napokban még konstruktív hétpárti egyeztetés folyt a parlamenti pártok között, addig hétvégén beindult a liberális-Soros kórus, a jól ismert szereplők álhír, fake news terjesztésbe kezdtek, ami – mondta a miniszter – súlyos és szégyenletes.