2024. március 28., csütörtök

Elhalasztják a próba-kisérettségit

Elmarad az áprilisi vizsgaidőszak, az egyetemi felvételit később tartják meg

A járványügyi helyzet miatt elhalasztják a próba-kisérettségit. A teszteket eredetileg március 27-én kellett volna kitölteniük a diákoknak. Mladen Šarčević oktatásügyi miniszer úgy gondolja, hogy ilyen körülmények között is meg lehet majd tartani, csak más módot kell találni rá. Mint hangsúlyozta, ebben a helyzetben nem tudjuk magunkat tartani az iskolanaptárhoz, viszont alkalmazkodni kell. A teszteket már nyomtatják.

A kisérettségit nem mondják le, csak néhány dolog közben változhat. A tárcavezető elmondta, a továbbiakban döntenek arról, hogy a szerbiai diákok miként fogják megírni a próbateszteket, és hogy változik-e a kisérettségi-vizsgák időpontja. Az is előfordulhat, hogy a tanulók online fognak kisérettségi-vizsgát tenni. Emellett még több más lehetőség is fennáll. Az oktatásügyi miniszter hozzátette, a következő napokban döntenek az iskolanaptár megváltoztatásáról.

Tanja Cvetkovski segédminiszter bejelentette, hogy az egyetemisták és a főiskolások számára elmarad az áprilisi vizsgaidőszak. Mint kifejtette, a hallgatóknak most a vizsgák előtti kötelezettségeikre kell koncentrálniuk. Arra is lehet számítani, hogy az akadémiai év kitolódik a vizsgaidőszakok miatt. Azt is hozzátette, hogy amennyiben a rendkívüli állapot kilencven napig fog tartani, a felvételi vizsgát is el fogják halasztani.