2024. április 19., péntek

A héten megérkezik a védőmaszk a gyógyszertárakba

Darabja 120 dinár lesz

A védőmaszkokat szállító kínai repülő kedd hajnalban megérkezett Belgrádba – nyilatkozta Sanja Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) igazgatója. Az árut Stara Pazován levő központi raktárban helyezték el, innen szállítják ki a gyógyszertárakba. A maszkokat az állam vásárolta, a polgárok pedig 120 dinárért juthatnak hozzá – mondta Škodrić a Pink Televíziónak.

Két nap múlva új szállítmány érkezik, és ez azt jelenti, hogy a következő napokban elegendő maszk lesz az országban. Indoklása szerint a kínai adományból érkező maszkokat kiosztották az egészségügyi dolgozók között, a megmaradt részt a katonaság és a rendőrség kötelékeibe tartozók kapják.

– Arra kérjük a polgárokat, hogy ne túlozzanak vásárláskor. Minden egyes vásárló csak 10 maszkot kaphat. Aki visszaél a helyzettel, a kereskedelmi felügyelőséggel gyűlik meg a baja – mondta Škodrić.

Rasim Ljajić keresekedelmi miniszter is megerősítette, hogy ezen a héten a gyógyszertárakba megérkezik a védőmaszk. A Szerbiai RTV-nek nyilatkozva leszögezte, nem csak Szerbiában keresett a védőmaszk, hanem hiánycikknek számít bárhol a világon. Az Egyesült Államokban a korábbi 60 centről 7 dollárra szökött fel az ára. A védőmaszkokat főleg Kínában gyártják, ahol a járvány miatt leálltak a gyártással, és csak a napokban veszik fel újra a munkát.

– A héten Kínából további 10 millió maszk érkezik. Ezenkívül jó hír, hogy a hazai termelők is megkezdték a gyártást – mondta Ljajić.

A 021.rs emlékeztet, hogy a Hivatalos Lapban megjelent rendelet szerint a védőmaszk ÁFÁ-val együtt nem lehet drágább 120 dinárnál, ezenkívül a vásárló legfeljebb 10 darabot vásárolhat belőle.