2024. április 25., csütörtök

Hiánypótló élesztőgyártás

A zentai élesztőgyár négyszerezi a termelést – Újra kapható lesz a boltokban nyers élesztő

A napokban a háziasszonyok hiába keresték az üzletek polcain a zentai gyártású nyers élesztőt, sehol nem lehetett beszerezni. Mivel aki csak teheti odahaza tartózkodik, liszt pedig van, a háziasszonyoknak több idejük marad arra, hogy a család napi élelmezése céljából élesztővel kelesztett kalácsokat és egyéb finomságokat készítsenek.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

Készül a nyers élesztő (Fotó: Gergely József)

Készül a nyers élesztő (Fotó: Gergely József)

A zentai Biospringer RS Kft. nem hivatalosan, de az ott dolgozók által megerősített információk szerint hétfőtől teljes kapacitással dolgozik, s ennek eredményeként a kis csomagolású nyers élesztő előállítását 4-5-szörösére növeli. A pékek folyamatosan látják el a fogyasztókat kenyérrel és pékáruval, eddig nem volt fennakadás. A pékségek számára készülő félkilós élesztő termelését is a duplájára növeli a francia tulajdonban lévő zentai élesztőgyár.

A termelés növeléséről szóló információkat több hírügynökség, így a Tanjug is közzétette. Ezek szerint a zentai Biospringer RS Kft. a tervek szerint képes lesz a havi 900 tonna élesztő előállítására, ami a szerbiai piac szükségleteit ki tudja elégíteni. A gyár a piac igényeihez alkalmazkodva módosította a termékkínálatát, és biztosítani tudja a kereskedelmi hálózatok és üzletek folyamatos ellátását.

Amennyiben az élesztőgyár nyersanyag-ellátásában nem lesznek fennakadások, a boltokban folyamatosan be lehet szerezni a kiscsomagolású élesztőt. A folyamatos ellátás másik feltétele, hogy a vásárlók ne halmozzanak fel feleslegesen nagy mennyiségű nyers élesztőt, hiszen úgysem tudnák felhasználni rövid időn belül. A gyár arra kéri a fogyasztókat, hogy ne hozzanak létre mesterséges hiányt, és ne halmozzanak élesztőből készleteket, mert van elég élesztő, a gyár a megnövekedett szükségletet is ki tudja elégíteni.

Az elmúlt hetekben a kisebb kiszerelésű élesztő iránt ötszörösére nőtt az érdeklődés, és emiatt keletkezett az élesztőhiány. A pékek is többet sütnek, mint korábban,így a sütőiparban duplájára nőtt a kereslet az élesztő iránt.