2024. április 20., szombat

Szinte üres a belváros

Megkezdődött a közterületek fertőtlenítésére szolgáló szerek gyártása Bajmokon

Múlt héten arról számoltunk be, hogy a rendkívüli állapot bevezetése ellenére továbbra is sokan tartózkodtak a városközpontban. Nagy sorok voltak az üzletek pénztárainál, gyógyszertárak, bankok, bankautomaták előtt, de a kávézók asztalainál is sok vendéget lehetett látni. Hétfőn, miután bejártuk a városközpontot, azt kellett megállapítanunk, hogy egy hét alatt sokat változott a város képe. A szombaton bevezetett újabb intézkedések következtében a kávézók, éttermek, fodrászszalonok, műhelyek bezártak. A Tejpiac asztalai üresen álltak, ugyanis a Rendkívüli Helyzetek Városi Törzskarának rendelete alapján vasárnaptól Szabadka Város területén lévő minden piacot határozatlan időre bezártak. Az autóbuszmegállókban se állt senki, ugyanis minden autóbuszjáratot töröltek. A gyógyszertárak előtt csak néhány ember várakozott. Egyedül a bankok előtt voltak nagyobb sorok, ahol azt tapasztaltuk, hogy a polgárok betartják a járványügyi szakemberek tanácsait, és egymástól távol álltak, hogy elkerüljék a testi kontaktust. Emellett védőmaszkot is sokan viseltek.

A Tejpiac is bezárt (Fotó: Gergely Árpád)

A Tejpiac is bezárt (Fotó: Gergely Árpád)

Ahogy hétfői számunkban beszámoltunk róla, megkezdődött a város közterületeinek fertőtlenítése. Szabadka Város Médiaközpontjának szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatója szerint Bogdan Laban, Szabadka polgármesterének kezdeményezésére Bajmokon megkezdődött a közterületek és épületek fertőtlenítésére szolgáló szerek gyártása. Nátrium-hipokloritról van szó, olyan oldatról, amelyet az Egészségügyi Világszervezet is a COVID-19 vírus megsemmisítésére szolgáló leghatásosabb szerként ajánl. A Lukas cég üzemében állítják elő, amely a városnak díjmentesen felajánlotta üzemét, a gépeket pedig az Alex Engineering & Construction adományozta. A polgármester külön köszönetet mondott ezért – ahogyan fogalmazott – a jelentős segítségért a közös harcban, s bejelentette, hogy rövidesen megkezdik a szer szétosztását a közintézmények, valamint a nehéz anyagi helyzetben levő polgárok között.

Már alig látni járókelőt a városközpontban (Fotó: Gergely Árpád)

Már alig látni járókelőt a városközpontban (Fotó: Gergely Árpád)

– Az Alex cég két új berendezést bocsátott a rendelkezésünkre, amelyek naponta 1000 liter nátrium-hipokloritot állítanak elő. Köszönet nekik ezért, különösen Aleksandar Obradović igazgatónak, mert segítettek, hogy kellő időben reagáljunk, s megkezdjük a munkát, azaz ellássunk minden közintézményt és -vállalatot, és hogy fertőtlenítsük az egész várost – hangsúlyozta Laban.

Aleksandar Obradović, a belgrádi Alex Engineering & Construction cég igazgatója elmondta, hogy ez az oldat egyébként meglehetősen drága, de az egészségházak, a napközik, a piacok és más szabadkai közintézmények az önkormányzatnak köszönhetően ingyen fogják megkapni.

Egyedül a bankoknál voltak nagyobb sorok (Fotó: Gergely Árpád)

Egyedül a bankoknál voltak nagyobb sorok (Fotó: Gergely Árpád)

– Cégként társadalmi felelősséget éreztünk, hogy segítsünk a válsághelyzetben, mert szeretnénk lehetővé tenni a város normális működését, már amennyire ez a jelenlegi helyzetben lehetséges – üzente Obradović.