2024. április 23., kedd

Vízgazdálkodás okosan

Vízelvezető árkok és csatornák karbantartása Szabadkán

A szélsőséges időjárás évről évre kihívások elé állítja a mezőgazdasági termelőket. Ezen belül is a csapadékmennyiség okozza talán a legtöbb gondot. Az elmúlt években elsősorban a csapadékhiány jelentett gondot, elsősorban nyáron, de az idén a tél sem pótolta a hiányzó nedvességet, emellett a csapadék nem megfelelő eloszlása is nehezíti a termelést, míg a nagy esőzések alkalmával a belvizek is gondokat okozhatnak. Éppen ezért bír rendkívül nagy jelentőséggel egy-egy régió vízháztartásának csatornákkal való szabályozása. Szabadkán ezt a feladatot a DTD Észak-Bácska vállalat végzi, együttműködve a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkársággal.

A két intézmény minden évben közösen dolgozza ki éves programját, amely elsősorban az önkormányzat területén lévő csatornák, akkumulációs pontok karbantartására vonatkozik. A médiának Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja nyilatkozott az idei évre vonatkozó tervekről.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Van egy meglévő csatornahálózat, aminek karbantartásával a DTD Észak-Bácska foglalkozik, és a közelmúltban megbeszéléseket folytattunk velük arról, hogy az idén hogyan zajlik majd ennek karbantartása, tisztítása. Ezen tárgyalások során egyeztettük a programunkat. A titkárság rendelkezik a felszíni vízelvezető-hálózat karbantartására előirányzott pénzeszközökkel. A helyi közösségeknek voltak olyan igényeik, amelyek nem a mezőgazdasági parcellákon lévő csatornákra vonatkoznak, és igyekszünk ezek szanálását is megoldani – fogalmazott a titkárság vezetője.

Mint megtudtuk, a titkárság a DTD-vel közösen pályázott a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnál, és sikeres elbírálás esetén az önkormányzat területen több helyszínen zajlanak majd karbantartási munkálatok. Hajdújáráson a Noszától a Buki hídig vezető, valamint a település bejáratától a templomig húzódó szakaszon végzik a karbantartási munkálatokat, míg Kelebián az Y-elágazásnál lévő csatorna rendbetétele élvez prioritást. Emellett több településen, illetve helyi közösségben kerül sor vízelvezető árkok kiépítésére. Ludason a Ludasi-tavat és a DTD-csatornát összekötő részen, Csantavéren a Kanizsai és az Oravec Ferenc utcában, Radanovácon a Testvériség-egység utcában, Palicson a 49. új utcában, a Lopudi utca mellett, illetve a Vrnjci utcában, míg a Zorka helyi közösség területén a Balzac, a Bácsi és Proletár brigádok utcában történik árkok kialakítása.

A karbantartási munkálatokra a városi titkárság 9 millió dinárt irányzott elő a költségvetéséből.

Mindezen intézkedések nem elsősorban az öntözést szolgálják, mivel a helyi önkormányzat területén főleg fúrt kutakból történik az öntözés, és a parcelláknak csupán kis százalékát tudják a kanálisokból, a Krivajából és a Csikérből locsolni.