2024. április 24., szerda

Hétvége Szabadkán

A védőmaszk hiánycikk, a piacok bezártak, a buszok nem közlekednek

Beköszöntött a naptár szerinti tavasz. Az idei első tavaszi hétvégén, szombaton reggel még kellemes napsütéses reggelre ébredtek a szabadkaiak, a fák is elkezdtek zöldellni, virágba borulni, de az embereket most legkevésbé talán ez érdekelte.

Kígyózó sorok alakultak ki az élelmiszerüzletek előtt (Lukács Melinda felvétele)

Kígyózó sorok alakultak ki az élelmiszerüzletek előtt (Lukács Melinda felvétele)

Az utcák jóval üresebbek voltak, mint egyébként a hétvégeken, de sokan ekkor is a bokros teendőiket igyekeztek elintézni. A posták előtt nagyobb sorok alakultak ki, több helyen biztonsági dolgozók ügyeltek arra, hogy az ügyintéző polgárok egyenként lépjenek be az épületbe. A gyógyszertárak előtt is többen sorba álltak. Számos patika ajtajára nagy fekete betűkkel kiírták, hogy védőmaszkok, védőkesztyűk és fertőtlenítőszerek nem kaphatók, az egyik gyógyszerész szerint viszont többen ennek ellenére is percenként ezekre kérdeznek rá. A kozmetikai üzletek előtt is sorok alakultak ki, a tisztálkodási szerek, a személyes higiéniai eszközök, főleg pedig a mosószerek és a pelenkák iránt nőtt meg a kereslet.

Az emberekben a szinte percről-percre változó helyzet, az egyre szigorúbb intézkedések keltik a legnagyobb pánikot. Attól tartanak leginkább, hogy majd minden becsuk és sehol sem lehet vásárolni. Ebből kifolyólag szombaton még sokan a Tejpiacon próbáltak élelmiszer-tartalékhoz jutni, folyton azt tudakolva az eladóktól, hogy sor kerül-e az intézkedések tekintetében a piac teljes lezárására. Ez végül is bekövetkezett, így vasárnap már nem nyílt ki a piac.

Szombaton még nagyobb sorokat a hentesüzletek előtt lehetett látni. Az is megfigyelhető volt, hogy az emberek gondolnak a kis kedvenceikre. Sokan kutya- és macskaeledelt vásároltak, de elég kicsi kínálattal találkoztak, és ezek az áruk is valamivel többe kerültek, mint korábban. A standokon már megjelentek a barkák és a nyuszis édességek is, emlékeztetve a közelgő húsvétra.
Szabadkán rendeletet hoztak a közterületek fertőtlenítésére is. Lakótelepeken az emeletes házak bejáratainál is olvasható, hogy rendszeresen fertőtlenítik a közös részeket, egyebek közt a kilincseket, a korlátokat és a lifteket. A városban is látható volt, ahogyan az üzletek dolgozói is fokozottan ügyelnek a tisztításra. Emellett úgy az elárusítók, mint a járókelők közül is egyre többen használják a védőmaszkokat, legalábbis azok, akik ezekhez hozzájutottak. Az újabb intézkedésekhez tartozik az is, hogy a városi autóbuszjáratok nem közlekednek.
A hétvégén a városban főleg fiatalokat és gyerekeket lehetett látni, akik kint levegőztek, kerékpároztak, beszélgettek, fociztak, görkorcsolyáztak vagy a házi kedvenceiket sétáltatták. A középkorosztályra is jellemző volt, hogy egyesek szombaton még kiültek a kávézók előtt található asztalokhoz. Idősebbek is itt-ott előbukkantak, habár rájuk ugyebár egész nap érvényes a kijárási tilalom. Kivételt jelentett az, hogy vasárnap a hajnali órákban, négy és hét óra között több élelmiszerüzlet is nyitva tartott kizárólag az ő számukra.
Megérkeztek az első hírek a szabálysértőkről is. A rendőrök előállítottak már 65 éven felülieket, de a karanténi intézkedéseket és az esti kijárási tilalmat megszegőket is. Egyeseket otthoni, telefonos felügyelet alá helyeztek, míg másokat őrizetbe vettek.