2024. április 20., szombat

Hótakaróval kezdődik a tavasz?

Az előrejelzések szerint a hét végére enyhül a télies idő

Habár Sándor, József és Benedek zsákban hozták a meleget a múlt héten, a meteorológiai tavasz első napjain mégis először szeles, majd fagyos reggelre ébredtünk. Sőt egyes előrejelzések szerint még havazással is lehet számolni, vagyis újra elővehetjük a kesztyűt és a sálat.

Fotó: Halász Gyula

Fotó: Halász Gyula

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint a hét első napjaiban hótakaró alakulhat ki. A havazás már hétfőn az esti órákban elkezdődött, először az ország déli, majd keleti tájain, de mára már kiterjed az ország szinte egész területére. Kelet-Szerbia hegyvidékein, illetve az alacsonyabb területein is akár 20–40 centiméter hó is eset, sőt egyes területeken ennél is több.

A meteorológiai intézet figyelmeztet arra, hogy mától erős széllel kell számolni, aminek következtében hótorlaszok is kialakulhatnak az ország keleti részein és a hegyvidéken. A hóhullás csak szerdán, a délutáni órákban enyhül, illetve szűnik meg, így ma és szerdán borús hideg lesz az idő. A reggeli hőmérséklet mínusz 5 és 0 Celsius-fok körül alakul, a nappali legmagasabb hőmérséklet nem fogja meghaladni a 4 fokot. Egészen csütörtökig, amikor lassan enyhül az idő, pénteken pedig már akár a 14 fokot is elérheti alevegő hőmérséklete.

Csütörtökön az ország északi és nyugati tájain már száraz idő lesz, ám a többi területen eleredhet az eső, a hegyvidéken azonban továbbra is eshet a hó.

A pénteki nap bár felmelegedést hoz, helyenként esővel lehet számolni, a hegyvidékeken azonban a magasabb hőmérsékletek ellenére továbbra is növekedni fog a hótakaró.

A meteorológiai előrejelzések szerint további hőmérséklet-ingadozás várható március utolsó napjaiban is, vagyis 30-án és 31-én akár 20 Celsius-fokot is mérhetünk, de a szeszélyes április újabb meglepetéseket tartogat, így már 2-án ismét visszaesik a hőmérséklet.