2024. március 28., csütörtök

Újabb humanitárius szállítmány

A többi között 120 ezer maszk is érkezik az éjjel Kínából

Valamivel éjfél után ismét felszállt a belgrádi Nikola Tesla Repülőtérről az Air Serbia egy Kínába tartó gépe, az Airbus A–330 feladata a Kínában szavatolt humanitárius segélynek a haza szállítása.

Ez már a harmadik repülőgép, amelyik azzal a céllal indult el, hogy egészségügyi felszerelést szállítson Belgrádba a koronavírus-járvány ellen nyújtott pekingi támogatásnak köszönhetően. Mint ismeretes, az első repülő még szombaton landolt a szerb fővárosban, azon utaztak hazánkba a koronavírus legyőzésében segítő kínai orvoscsoport tagjai is. A gépet maga Aleksandar Vučić államfő várta be a repülőtéren. Vasárnap újabb kínai humanitárius rakományt szállító Airbus érkezett Kínából.

Az információk szerint a harmadik járatnak is lesz mit hazaszállítania, mert a pekingi szerb nagykövetségnek két tonnányi segélyeszközt sikerült begyűjtenie. Még több útra is szükség lesz ahhoz, hogy a teljes rendelkezésre álló készletet eljuttassák Belgrádba, ismertették a Tanjug hírügynökséggel a pekingi szerb diplomácia képviselői. Azt is közölték, hogy a segítség folyamatosan érkezik, a kínai állampolgárok rendkívül érdekeltek abban, hogy Szerbia segítségére legyenek most, amikor a koronavírus-járvány tetőzése várható.

– Teljesen egyértelmű, hogy a következő napokban újabb repülőgépek indítására lesz szükség, mert az adományok, egészségügyi felszerelés folyamatosan érkezik, egyre több áll majd a rendelkezésre. Megható, hogy kínai barátaink milyen készségesen segítik az országot, amikor arra a legnagyobb szüksége van. Naponta hívnak bennünket, érdeklődnek, mire lenne még szükség, milyen a helyzet Szerbiában a járvánnyal kapcsolatban – ismertette a Tanjuggal a szerb nagykövetség munkatársa.

Az éjszaka folyamán mintegy 120 ezer maszk is megérkezett Kínából a szerb fővárosba, ezt Goran Vesić, a főváros polgármester-helyettese jelentette be. Mint mondta, ez is a kínai donáció részét képezi. A maszkokat kínai származású, de Belgrádban dolgozó üzletemberek vásárolták meg, szerezték be anyaországukban, így azok is a repülőgépre kerülhetnek. Vesić köszönetet mondott azért, hogy Kínában ennyire komolyan vették a szerb államfő kéréseit, melyeket a múlt hét folyamán intézett az ázsiai ország vezetőjéhez és népéhez.