2024. április 24., szerda

Optimista légitársaságok

Újraindulhat-e a légi közlekedés három héten belül?

Április 13-át jelölte meg a repülőjáratok újraindításának lehetséges dátumaként a Wizz Air és az Air Serbia légitársaság is a belgrádi Nikola Tesla Repülőtérről, ahonnan jelenleg a rendkívüli állapottal összhangban meghozott kormánydöntés értelmében egyáltalán nem indulnak kereskedelmi járatok, csupán humanitárius célú gépek és a hazai turisták haza szállítása érdekében, ugyancsak kormánydöntés alapján felszálló járatok.

Az említett két légitársaság már lehetővé tette weboldalán a jegyek vásárlását is április 13-tól, ám ez nem jelenti azt, hogy további eltolódások nem következhetnek be a Covid–19-cel kapcsolatos helyzet fényében.

Korábban más légitársaságok is április közepét határozták meg a járatok újraindításának lehetséges idejeként, így például nemrégiben a Turkish Airlines április 17-étől tette lehetővé a helyfoglalásokat, honlapján arról számolt be, hogy várhatóan ekkor ismét világszerte beindul a légi forgalom.

Olyan társaságok is vannak, amelyek óvatosabbak a becslések tekintetében. Így például az egyesült arab emírségekbeli Etihad Airways április 30-án indítana újra járatot Szerbiába, a Flydubai csak május 22-én, de akkor hetente hét járatot is tervez, majd később tízet.

A kormány illetékesei mindez idáig nem kívántak megnyilatkozni annak kapcsán, mikor várható a légi közlekedés újraindítása a belgrádi és a többi hazai repülőtéren.