2024. április 19., péntek

Tarvágás a Tisza-parton

Kitermelik a nyárfaerdőt a Zentával szembeni strandnál

A napokban számos zentai polgárnak feltűnt a hangos motorfűrészzúgás, amely a Tisza túlpartjáról, a Zentával szembeni strand irányából hallatszódott, és még egy ideig hallatszódni is fog, hiszen a DTD Felső-Bánát Kft. tarvágással termeli ki a nyárfákat a strandtól a töltésig terjedő többhektáros területen. Mindenki aggódva adta tovább a hírt, hogy kivágják a strandnál az erdőt, nem lesz árnyékot adó fa a nyári fürdőidényben. Sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon valóban minden fát ki kell-e vágni a területről.

Aleksandar Marjanov: „Az öreg, korhadt fákat végső ideje kivágni” (Fotó: Gergely József)

Aleksandar Marjanov: „Az öreg, korhadt fákat végső ideje kivágni” (Fotó: Gergely József)

– Már tavaly ki kellett volna vágni ezt a több mint harminc éve telepített nyárfaültetvényt, hiszen a fák jelentős része, főleg a strand pereménél található vastag példányok belülről teljesen korhadtak, ami miatt potenciális veszélyt jelentenek a nyaranta itt fürdőző, napozó polgárokra. A szélviharok már néhány nyárfát derékba törtek, ne adja isten, hogy baleset következzen be, ami a DTD felelőssége lenne, mivel nem végeztük el időben az elöregedett, túlérett, beteg és férges fák kitermelését – hangsúlyozta Aleksandar Marjanov, a DTD Felső-Bánát Kft. fiatal munkatársa, aki a fakitermelést felügyeli.

– A nyárfaültetvények sorsa, hogy 25-30 év elmúltával ki kell termelni a beérett, termetesre nőtt nyárfákat. A fák egy részét vírusos betegség támadta meg, amely néhány éve károsítja a nyárfákat. Az öreg fák belseje kirothadt, és ezek a fák bármikor kidőlhetnek. A kivágott faanyag egy része a betegség miatt ipari feldolgozásra már nem alkalmas, legfeljebb tüzelő lehet belőle, amit a cégünk ilyen formában kedvező áron értékesít majd. A felhasználható törzseket és a vastagabb ágakat a feldolgozóüzemeknek adjuk el. A strandra vezető lejáróig termeljük ki a nyárfákat, majd az elszállításuk után következik a tereprendezés. Őszre, november tájékán új nyárfást telepítünk a kivágott fák helyére. A facsemetékből tíz év után már termetes, lombos fák lesznek, amelyek újra árnyékot vetnek a strandra, amelynek két végén most is maradnak fák – mondta Aleksandar Marjanov munkavezető.