2024. április 25., csütörtök

Fertőtlenítik a lakóépületeket

A koronavírus-járvány miatt Újvidéken megkezdődött a lakóépületek fertőtlenítése, gyakoribb szellőztetése.

A lakóépületek fertőtlenítését azok a vállalatok végzik, amelyeket a lakók megbíztak az objektum fenntartásával. Azokban az esetekben, amelyekben a gondnokokat bíztak meg a lakók, a gondnokok hatalmazzák fel a fertőtlenítéssel foglalkozó vállalatokat a dezinfekcióval. A városban több olyan vállalat üzemel, amelyek fertőtlenítéssel foglalkoznak.

Az üzlet az üzlet. Az újvidéki lakóépületek fertőtlenítését leginkább magánvállalatok végzik. A lakások számától függően egy fertőtlenítés ára 2000-3000 dinár.(Fotó: Szeli Balázs)

Az üzlet az üzlet. Az újvidéki lakóépületek fertőtlenítését leginkább magánvállalatok végzik. A lakások számától függően egy fertőtlenítés ára 2000-3000 dinár.(Fotó: Szeli Balázs)

– Elég sok gondunk volt a fertőtlenítéshez szükséges szerek beszerzésével, mivel most nagyon nehezen szerezhetőek be ezek a vegyszerek. Jó lenne, ha az állami intézmények is többet segítenének, hogy legyen mivel dolgoznunk. Nekünk a járvány előtt sikerült beszereznünk bizonyos mennyiségű fertőtlenítőszert, ezért jelenleg még van elegendő alkohol és asepsol, ezeket a szereket használjuk a lakóépületek folyosóinak tisztítására, valamint letöröljük azokat a részeket, amelyeket a polgárok leggyakrabban megérintenek: a liftgombokat, a csöngőket, az ajtókat és a korlátokat. A fertőtlenítést hetente háromszor végezzük, és a folyosók padlózatát is folyamatosan tisztítjuk – mondta Ognjen Subotin, a Higijena PS vállalat igazgatója. Hozzátette: jelenleg kb. 200 lakóépület karbantartásával foglalkoznak, de a rendkívüli állapot bevezetése óta munkaerőhiányban szenvednek. Sok dolgozójuk, főként nők, lemondták a munkát, mert vigyázniuk kell a gyermekeikre, hiszen a nagyszülőket most nem lehet ilyesmire „alkalmazni". Ennek ellenére a vállalat betartja a szerződésekben foglalt kötelezettségeit, és mindenhova sikerül eljutniuk idejében.

Radovan Oreščanin, a Major Domus Kft. igazgatója elmondta, a vállalat professzionális gondnokok foglalkoztatásával ténykedik, de a rendkívüli állapot bevezetésével több dolgozót is felvettek a fertőtlenítés elvégzése érdekében – olvasható a Dnevnik napilap honlapján. – Minden szükséges védőfelszerelést biztosítottunk a dolgozóink számára (védőmaszkokat, védőkesztyűket), mivel nagyon sokan fordultak hozzánk, a lakóépületek fertőtlenítése kérdésében. Átszerveztük a munkánkat, és megteszünk mindent annak érdekében, hogy megfeleljünk a követelményeknek. Jelenleg 350 lakóépület karbantartásával foglalkozunk, hét csapatot alakítottunk ki és nekik 7 járművet biztosítottunk. A lakóépületekben minden fertőzésveszélyes gócpontot fertőtlenítünk, ezeket az objektumokat remélhetőleg 3-4 naponta körbejárjuk.