2024. április 20., szombat

Olajozottan működik Topolya önkéntes csapata

A helyi közösség és a Vöröskereszt több hétre előre tervezi a hálózat fenntartását
A topolyai önkéntesek a rászoruló polgárok szolgálatában (Fotó: Tóth Bálint)

A topolyai önkéntesek a rászoruló polgárok szolgálatában (Fotó: Tóth Bálint)

Topolyán a koronavírus-járvány okozta rendkívüli állapot bevezetését követően a helyi közösségnek és a Vöröskereszt helyi szervezetének az összefogásával szervezték meg a 65 évesnél idősebb, a krónikus betegséggel küzdő, illetve a külföldi hazautazásuk után karanténba kényszerülő polgárok megsegítését. A helyi közösségben megtudtuk, a munkát felosztották a szervezők egymás között, így a rászorulók a 024/715-757-es vezetékes, illetve a 064/862-44-44-es mobilszámon jelentkezhetnek, a segítségüket felajánló önkéntes polgárok pedig a Vöröskereszthez juttathatják el szándékukat a 063/857-11-59-es telefonszámon. A helyi közösség felveszi a segítségre jelentkezők szükségleteinek a listáját, az elérhetőségét, a Vöröskeresztben pedig kiosztják a feladatokat. A topolyai tapasztalat az, hogy az ifjabb karanténba szoruló polgárok a rokonok és a barátok közreműködésével általában megoldják a bevásárlást, a helyi közösséghez elsősorban 65 évesnél idősebbek fordulnak – eddig 63-an vannak. Az elmúlt három nappal kapcsolatban elhangzott, a topolyai polgárok nem pánikolnak, alkalmazkodnak a helyzethez. Ami azonban aggodalomra adhat okot, illetve problémát jelenthet, hogy lassan elfogynak a háztartások pénztartalékai, és ebben a tekintetben különösen azoknál a nyugdíjasoknál lesz gond, akik eddig személyesen vették fel a havi járandóságukat a bankokban, nem rendelkeznek bankkártyával, illetve nem hatalmaztak fel senkit a pénz felvételére. Ez viszont egy sajnálatos országos jelenség, aminek a megoldására felsőbb szinteken tettek ígéretet. Tóth Bálint, a Vöröskereszt munkatársa, a topolyai önkéntesek munkáját megszervező koordinátor elmondta, hogy nagyon szép számú polgár jelezte feléjük a segítő szándékát, és mivel senkinek sem szeretnék kihasználni a jóindulatát, igyekeznek észszerűen beosztani a feladatokat, több hétre előre tervezve.

- Az önkénteseink csapata szerda óta végzi a feladatát. Ebben a pillanatban egyelőre csak 12 egyén látja el a feladatokat, kettes, hármas és négyes csoportokban délutánonként. A helyi közösségnek leadott lista alapján alapélelmiszereket tudunk beszerezni és gyógyszert, majd másnap leszállítani a háztartások számára. Ez úgy működik, hogy az egy nap alatt beérkezett rendeléseket összevonják, és egy azzal megbízott illető megejti a vásárlást, majd másnap kiszállítják. Vagyis nem úgy kell elképzelni, hogy minden önkéntes egyenként járja a boltokat, gyógyszertárakat, sorokat okozva azzal, lassítva a forgalmat, hanem igyekszünk zökkenőmentessé tenni a folyamatot – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy a helyi közösség és a Vöröskereszt önkéntesei egy egységesen kiállított okmánnyal tudják magukat igazolni a polgároknak, ezzel remélhetőleg elkerülve a visszaéléseket.

- Önkénteseink nemcsak idős háztartásokat látogatnak, hanem olyan ifjabb, de betegséggel küzdő, illetve karanténban tartózkodó egyéneket is, akik nem tudják másként megszervezni az alapcikkek beszerzését. Az előírások szerint a vásárlások értékének felső határa 5000 dinár, vagyis arra kérjük az érintetteket, hogy ne hetekre előre kérjék az élelmiszer- vagy gyógyszertartalékaik biztosítását, csupán 3-4 napra előre gondolkodjanak – hangsúlyozta Tóth Bálint, aki elmondta, hogy a megrendeléseket 24 órán belül tudják teljesíteni, ezért arra kérte az önkéntesek munkáját igénybe vevő háztartásokat, hogy legyenek türelemmel.

Nyitókép: A topolyai önkéntesek a rászoruló polgárok szolgálatában (Fotó: Tóth Bálint)