2024. április 25., csütörtök

Szenttamáson még nincs koronavírusos beteg

A helyi válságtörzs 101 önkéntest képzett ki és látott el megfelelő védőfelszereléssel

A harmadik ülését tartotta csütörtökön a rendkívüli állapot szenttamási törzskara. A jelenlévők több konkrét intézkedést és határozatot fogadtak el. A rendkívüli állapot ideje alatt a törzskar 101 önkéntest képzett ki és látott el megfelelő védőfelszereléssel, eddigi munkájukat, azaz az időseknek nyújtott támogatást pedig a polgármester, Radivoj Paroški külön megköszönte.
− Községünkben mától immár 101 önkéntes kapcsoldódott be a koronavírus-járvány lassítására, megfékezésére, megállítására irányuló munkába – mondta a polgármester, egyúttal a helyi válságtörzs elnöke, aki ismét összefogásra szólította fel a polgárokat a vírussal szembeni harcban, és kiemelte azokat a fontos tényeket, amelyek lehetővé teszik a minél biztonságosabb és könnyebb működést a következő időszakban.

A szenttamási Dr. Đorđe Bastić Egészségház igazgatója, dr. Vlastimir Kladar arra az újságírói kérdésre, hogy a polgárok mennyire tartják be a rendkívüli helyzettel járó egészségügyi intézkedéseket, kijelentette, hogy örül a polgárok reakciójának.

Az egészségházban a vírusjárvány miatt hozott intézkedések részeként elfogadtak egy olyan szolgáltatást is, amely pszichológiai segítséget nyújt a polgárok számára, így az egészségház pszichológusa azoknak a polgároknak a rendelkezésére áll, akik pszichológiai problémákkal küzdenek, és nehezen tudnak megbirkózni az előállt helyzettel.
‒ Intézményünk egyelőre kiválóan működik. Szenttamáson eddig semmi komolyabb dolog nem történt, nincsenek koronavírus-fertőzésre utaló jelek sem. Hivatalosan tehát nincs fertőzött beteg, a továbbiakat illetően pedig nem tudok jóslatokba bocsátkozni – mondta az igazgató.
Hangsúlyozta, az egészségházhoz forduló emberek korrektül és felelősségteljesen viselkednek, továbbá a bizonyos betegségekben szenvedő betegek folyamatosan kapcsolatban vannak a választott orvosukkal.

Újságírói kérdésre, hogy emelkedett-e az utóbbi időben az egészségházban a telefonhívások száma, dr. Kladar azt válaszolta, hogy nem igazán.
− Főleg az idősek azok, akik komolyan vették a helyzetet. A válságtörzs keretében nagyon jó együttműködést építettünk ki az önkéntesekkel, akik segítenek az idős, otthonaikban levő polgároknak, házhoz viszik a gyógyszereket. Az egészségházban nem kell várakozni, az érkező páciensek szinte azonnal sorra kerülnek, minden az előírásoknak megfelelően zajlik. Akik köhögésre, megfázásra panaszkodnak, azokat azonnal a légúti fertőzések osztályra küldjük, addig nem érintkezhetnek más páciensekkel. Mindent összegezve a helyzet jelenleg stabil, nincs nyilvántartásunkban koronavírusos beteg – mondta az egészségház igazgatója.