2024. április 20., szombat
AMERIKAI FUTBALL

Szerződések – a fertőzések idején

A hatszoros bajnok Tom Brady Tampa Bayben folytatja pályafutását

A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő játékosok a múlt hétvégén elfogadták az új kollektív szerződést, amely a 2030-as idény végéig érvényes. A tervezetet 1019:959-es aránnyal fogadták el, vagyis a szavazásra jogosult nagyjából 2500 játékos több mint húsz százaléka nem voksolt. Az új kollektív szerződés egyik legfontosabb pontja, hogy a játékosok nagyobb – de legfeljebb 48,8 százalékos – részesedést kapnak a liga bevételeiből.

A rájátszásba már az idei szezontól főcsoportonként hét csapat kerül be, jövőre pedig a tulajdonosoknak lehetőségük lesz 16 helyett 17 mérkőzésre bővíteni az alapszakaszt. További fontos változás, hogy a keretet 53-ról 55 fősre, a meccskeretet pedig 46-ról 48 fősre növelték, illetve emelkedik a játékosok minimálbére is.

A liga és a csapattulajdonosok már korábban elfogadták az új, 439 oldalas megállapodást. A szezon a jelenlegi tervek szerint szeptember közepén kezdődik.

Brady folytatja

A hatszoros bajnok Tom Brady húsz év után távozik a New England Patriotstól. A 42 éves irányító közösségi oldalain köszönte meg az elmúlt két évtizedet a foxboroughi együttes vezetőségének, Bill Belichick vezetőedzőnek, valamint a szurkolóknak. „Hálás vagyok azért, amit tanítottatok nekem, kibontakozhattam, és ez az, amire minden játékos vágyik” – fogalmazott a legendás irányító.

Bradyt 2000-ben az amatőr játékosbörze (draft) 199. helyén szerezte meg a Patriots, és Belichick vezetésével, valamint az ő irányításával az együttes szinte egyeduralkodóvá vált az NFL-ben: 2001 óta kilencszer jutott be a Super Bowlba, amelyet hatszor meg is nyert. A rájátszásról azóta egyszer, 2008-ban maradt le a csapat, amikor Brady a szezon első meccsén megsérült. A Patriots 2011 és 2018 között sorozatban nyolcszor játszott döntőt az Amerikai Főcsoportban (AFC). Brady a Patriots csapatával az alapszakaszban 219 győzelem mellett 64 vereséget szenvedett, a rájátszásban 30:11 a mérlege. Az All Star-gálának számító Pro Bowlra 14-szer választották be, az alapszakaszban háromszor, a Super Bowlban négyszer volt ő a legértékesebb játékos, és az NFL első évszázada legjobb csapatának is tagja.

A veterán irányító a Tampa Bay Buccaneersben folytathatja pályafutását, amiért évi 30 millió dollárt kap, bár a szerződést még nem írták alá. Szinte azonnal megugrott a Tampa Bay bérleteseinek száma. Az ESPN arról számolt be, hogy öt-hatezer szurkoló órákat vár az interneten, hogy hozzájusson a bérletéhez, amelynek árát ráadásul – az új vásárlók számára – 15 százalékkal megemelte a klub. A Buccaneers a 2002-es szezon megnyerése óta mindössze kétszer jutott a rájátszásba, de akkor is az első mérkőzésén kiesett, legutóbb a 2007-es szezonban jutott túl az alapszakaszon. A sikertelenség az átlagnézőszámon is meglátszik, ugyanis tavaly 51 898 drukker tekintette meg a hazai mérkőzéseket, ami 30. helyre volt elég a 32 csapatos ligában.

Tom Brady húsz évig viselte a New England Patriots mezét

További mozgások

A Chicago Bearsben folytatja pályafutását Nick Foles, a 2018-as Super Bowl legértékesebb játékosa (MVP). A 31 éves irányító gyakorlatilag a cserepadról beugorva vezette végső sikerre korábban a Philadelphia Eagles csapatát, egy évvel később viszont már nem tartották meg, és a Jacksonville Jaguars együtteséhez szerződött. A floridaiakkal négyéves, 88 millió dollárról szóló szerződést kötött, az alapszakasz első mérkőzésén azonban a későbbi bajnok Kansas City Chiefs ellen súlyos vállsérülést szenvedett. Kényszerpihenője alatt az újonc Gardner Minshew kiváló teljesítményt nyújtott, így Foles csak rövid időre tért vissza a kezdőbe. A Chicago Bears mindössze egy negyedik körös választási jogot adott érte az idei drafton.

Új, négy évre szóló szerződést kötött irányítójával, Ryan Tannehill-lel a Tennessee Titans. A 31 éves játékos tavaly egy évre, tartaléknak érkezett a klubhoz, de Marcus Mariota gyenge formája miatt a hetedik játékhéttől kezdve átvette a kezdő irányító posztot. Ezt követően kiválóan teljesített, az úgynevezett összirányító (117,5) és passzpontosságban (70,3 százalék) is vezette az NFL-t, 22 touchdownpassza mellett mindössze 6 eladott labdája (interception) volt. Csapatával egészen az Amerikai Főcsoport döntőjéig menetelt, ott csak a későbbi Super Bowl-győztes Kansas City Chiefstől szenvedett vereséget. Teljesítményének köszönhetően elnyerte az év visszatérő játékosának járó elismerést, klubja pedig négy évre hosszabbított vele, összesen 118 millió dollár értékben, amelyből 62 millió teljes egészében garantált. Érdekesség, hogy a holtszezonban a Titans volt az egyik jelölt arra, hogy megszerezze Tom Bradyt.

A Dallas Cowboys öt évre 100 millió dollárért hosszabbított a liga egyik legjobb elkapójával, Amari Cooperrel, a Houston Texans ugyanakkor nagy meglepetésre elcserélte DeAndre Hopkinst. A 25 éves Cooper az előző idényben karriercsúcsot jelentő 1189 yardot és 8 touchdownt kapott el, ezzel posztján a legjobb tíz játékos közé tartozott annak ellenére is, hogy csapata lemaradt a rájátszásról. A játékos 60 millió dollárt garantáltan megkap, ezzel posztja második legjobban fizetett játékosa lett. A Dallas ezt megelőzően irányítóját, Dak Prescottot is „magához láncolta” a következő szezonra (franchise tag), a QB – amennyiben nem tudnak megegyezni egy hosszú távú szerződésben – 27 millió dollárt fog keresni 2020-ban. A Houston Texans ezzel szemben – általános megdöbbenést keltve – elcserélte az ugyancsak a liga legjobbjai közé tartozó elkapóját, így Hopkins az Arizona Cardinalshoz került. Az üzlet részeként a texasi együttes megkapta az utóbbi években sok sérüléssel bajlódó futót, David Johnsont, valamint a Cardinals idei második körös és jövő évi negyedik körös választási jogát az amatőr játékosbörzén (draft). Hopkins a 2019-es szezonban 1165 yardot és 7 TD-elkapást jegyzett. A sztárjátékos pótlására a Texans a jóval szerényebb képességű Randall Cobbot szerződtette három évre 27 millió dollárért.

A szabadügynök-piac hétfői nyitása során még jó néhány nagynevű játékos csapatot váltott: az elkapó Stefon Diggs Minnesotából a Buffalo Billshez szerződött négy draftjogért, közte a Bills idei első körös választásáért cserébe. Az elmúlt hat évben háromszor bajnok New England Patriots két védőjét, Kyle Van Noyt és Jamie Collinst is elveszítette, míg a Cleveland Browns a támadófalát és a tight end sorát is megerősítette. Az előző idényben a Nemzeti Főcsoport (NFC) döntőjéig menetelő San Francisco 49ers védőfalemberének, Arik Armsteadnek adott ötéves, 85 millió dolláros szerződést, míg az Amerikai Főcsoportban (AFC) finalista Tennessee Titans a liga előző idényének legjobb futóját, Derrick Henryt tartotta meg egy idényre 11 millió dollárért.

Új szerződést kötött a New England Patriots amerikaifutball-csapatával Devin McCourty. A 32 éves játékos YouTube-videóban számolt be a megállapodásról, de részleteket nem közölt. Az NFL csatornája ugyanakkor azt jelentette, hogy kétéves együttműködésről van szó, amelynek során a söprögető (safety) 23 millió dollárt kap, amiből 17 millió garantált. McCourty szabadügynök is lehetett volna, végül úgy döntött, hogy marad csapatánál, amellyel tíz idényt húzott le, amióta 2010-ben az első körben kiválasztotta őt a New England. Így továbbra is együtt játszik majd ikertestvérével, Jasonnel, akivel a klub a hónap során korábban állapodott meg. McCourty nagyszerűen szerepelt az elmúlt szezonban: volt hét labdaszerzése (5 interception, 2 fumble), 58 szerelése, és sorozatban negyedszer csapata összes alapszakasz-mérkőzésén pályára lépett.