2024. április 23., kedd

Ljajić: Élesztő kivételével mindenből van elegendő

Hol vásárolhatnak vasárnap hajnalban a 65 évnél idősebbek?

Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter szerint az országban mindenből van elegendő, kivéve az élesztőt, épp ezért nem érti a vásárlási túlkapásokba eső polgárokat.

– Minél jobban hangoztatjuk, hogy nincs hiánycikk, az emberek annál jobban vásárolnak. Azt hiszem, hogy lisztből már több van a háztartásokban, mint a malmokban – nyilatkozta a Danas napilapnak.

Hozzáfűzte, hogy állandó kapcsolatban áll a kereskedelemmel, de a malomipari termelőkkel is, így tudja, hogy a kiskereskedelembe naponta 350-400 tonna liszt kerül egy kilogrammos csomagolásban.

– Lisztből van elegendő, ezért úgy döntöttünk, hogy lehetővé tesszük a lisztkivitelt. Ki engedné meg az exportot, ha nem lenne belőle elegendő az országban?! – mondta a miniszter, a döntést azzal indokolva, hogy három hónap múlva aratás lesz, és helyet kell biztosítani az új termésnek.

Ugyanakkor elismerte, hogy élesztő nincs, mert azt Magyarországról és Horvátországból importáltuk, a hazai termelés pedig állt. Hétfőn azonban a francia cég beindítja Zentán az élesztőgyártást, és ezzel remélhetőleg megoldódik a hiány.

Ljajić ugyanakkor emlékeztetett, hogy vasárnap hajnalban 4 és 7 óra között a 65 évnél  idősebbek valóban kimozdulhatnak otthonaikból, és bevásárolhatnak az arra kijelölt üzletekben. Az üzletek listáját az mtt.gov.rs honlapon nézhetik meg az érdeklődők.