2024. március 29., péntek

Naprakész, hiteles információk

A gunarasi helyi közösség válságstábja csapatot állított fel az idősek megsegítésére

A koronavírus-járvány nem a világ másik felén, tőlünk távol tombol, hanem bennünket is érint. Épp ezért nemcsak a nagyobb városoknak kell betartatni a járványra vonatkozó előírásokat, hanem a legkisebb közösségeknek is.

A gunarasi helyi közösség területén a hétköznapi feladatokat sem veszik félvállról, így érthető, hogy a járványhelyzethez is teljes komolysággal és körültekintéssel álltak hozzá. Topolya községben a községi válságstáb felelős a kormány által hozott rendeletek értelmezéséért, de azok helyi kivitelezése, a gunarasi helyi közösség területén, a helyi közösség válságstábjának feladata. A gunarasi válságstáb egyik első lépése az volt, hogy létrehoztak egy csapatot, amely az idősekről gondoskodik, számolt be lapunknak Kovács Viktor, a válságstáb tagja, a helyi közösség tanácsának alelnöke.

– Az idősek ellátására egy csapatot hoztunk létre, amelyben jelenleg 45 fő van. Emellett felállítottunk egy telefonos segélykérő központot is, a helyi közösségben, amely a 024/4726-012-es telefonszámon elérhető. Itt reggel 7-től délután 17 óráig várják a hívásokat, és az idősek délig tudják jelezni olyan igényeiket, hogy szükségük van bevásárlásra, ki kell váltani a gyógyszereiket, stb. Igyekszünk minden olyan problémát megoldani, ami a kijárási tilalom miatt a 70 évnél idősebb polgárainkat érinti. Rájuk a kijárási tilalom a nap 24 órájában érvényes, s nem csak este 20 óra és reggel 5 óra között. Elsősorban rájuk összpontosítunk, de az összes olyan idős személy, akinek nincs hozzátartozója, aki segíteni tudna neki, fordulhat hozzánk segítségért – mondta el Kovács, majd arról is szólt, hogy a gunarasi helyi közösség területén 176 háztartásban élnek idős személyek. Ezek közül 36 olyan háztartás van, ahol egyedülálló idősek élnek. Ezeket külön felkeresik, és komolyabban foglalkoznak ezekkel az emberekkel, fogalmazott az alelnök.

Az idősek megsegítése mellett a gunarasi válságstáb a polgárok tájékoztatására is nagy hangsúlyt fektet. Ebben elsősorban az internetre támaszkodnak, tudtuk meg az alelnöktől.

– Létrehoztunk egy Facebook-csoportot, amelynek célja, hogy itt, a gunarasi helyi közösségben a polgárok pontos és hiteles információkat kapjanak a kialakult helyzetről. Emellett a gunarasi válságstáb külön szabályzásokat is elrendelt, ami csak a helyi közösséghez tartozó településeken érvényes, vagyis Gunarason, Brazílián és Bogarason. A csoporton keresztül az emberek megtudhatják, hogy mik ezek a szabályzások. Az interneten sok álhír is terjed a járvány kapcsán, s ezért fontos, hogy a csoportban hiteles információkat kaphatnak az emberek. Lényeges tudni, hogy a polgárok mind a Facebook-csoporton, mind a telefonos segélykérő központon keresztül fordulhatnak hozzánk kérdéseikkel, kéréseikkel. Gunarason jelenleg bő ezer lakos van, s ezeknek fele tagja a csoportnak, ami szerintem nagyon jó arány – mondta el Kovács, majd hozzáfűzte, hogy nyomtatott formában szétviszik az értesítéseket.

A gunarasi válságstáb folyamatosan kapcsolatban van a rendőrséggel, a gyógyszertárral, az egészségházzal, a tűzoltókkal és a községi válságstábbal. Az alelnök elmondása szerint a rendkívüli állapot kapcsán is összefogás alakult ki a gunarasi helyi közösség területén.