2024. április 19., péntek

A salakidény törölve

Kiderült – és persze várható is volt –, hogy az ATP eredeti hathetes játéktilalma túl rövid, és miután a Roland Garrost őszre halasztották, törölni kellett a teljes salakos idényt, ami további hathetes játékszünetet jelent. Nem rendezik meg tehát a madridi és római 1000-es és a genfi és lyoni ATP-tornákat sem. Ha ez a szünet elegendőnek bizonyul – ami viszont igencsak kérdéses –, a teniszidény június 8-án a stuttgarti és a hertogenboschi füves tornákkal indulhat újra.

E döntésével egyidejűleg az ATP bejelentette, hogy a játéktilalom kezdetével befagyasztja a ranglistát, vagyis a tavalyi pontokat nem vonják le, habár volt a napirenden olyan változat is, hogy a tavalyi pontokat töröljék, a folytatásban pedig a játékosok a védett rangsorolás lehetőségével éljenek. A pontok befagyasztása elsősorban Roger Federernek kedvez, aki, noha a megszakítás előtt bejelentette, hogy a műtét miatt a füves idényig nem játszik, e módon megtarthatja a tavalyi pontokat.

Az ATP egyelőre nem foglalt állást arról, hogy Novak Đokovićnak a szünet idején is folytatódik a ranglista első helyén eltöltött hetek elszámolása, vagy sem.