2024. április 20., szombat

Ibra gyűjtést indított

Százezer euróval indított gyűjtést a túlterhelt olaszországi kórházak javára Zlatan Ibrahimović, a Milan svéd futballistája. „Rengeteget kaptam Olaszországtól, ezekben a pillanatokban pedig szeretnék visszaadni valamit annak az országnak, amelyet annyira szeretek” – fogalmazott közösségi oldalán a 38 éves klasszis, aki játszott korábban a Juventusban és az Interben is. „Ha a vírus nem megy Zlatanhoz, Zlatan megy a vírushoz” – fűzte hozzá a rá jellemző stílusban Ibrahimović, akinek célja, hogy legalább egymillió eurót összegyűjtsenek.

Formula–1: Nyári szünet tavasszal

A Formula–1 szervezői úgy döntöttek, hogy a szokásos nyári szünetet gyakorlatilag most elrendelik annak érdekében, hogy a szezont minél több futammal meg lehessen rendezni. A száguldó cirkuszban részt vevő tíz csapatnak augusztusban kellett volna két hétre teljesen leállnia – akkor, amikor négyhetes versenyszünet lenne –, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) motorsporttanácsa által jóváhagyott módosítás szerint azonban a kötelező leállás április végéig megtörténik, és kettő helyett háromhetes lesz.

A világbajnoki sorozatban szereplő tíz istálló közül kilenc annak az álláspontjának adott hangot, hogy az eredetileg 2021-re tervezett szabálymódosítások bevezetését egy évvel el kellene halasztani. Egyedül a Ferrari volt az, amely még gondolkodási időt kért ebben a kérdésben. A kilenc csapat azt szeretné elérni, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályok megmaradjanak jövőre is, a jelentős költségekkel és hosszú tervezési, valamint fejlesztési idővel járó módosítások pedig csak 2022-től lépjenek életbe.

Fertőzések a spanyoloknál

Az Espanyol hat labdarúgója fertőződött meg koronavírussal, amelyet a Real Madrid korábbi elnöke is elkapott. A barcelonai klub bejelentése szerint mindannyian enyhe tüneteket mutatnak, és orvosi megfigyelés alatt állnak. Az Alavés szerdán közölte, hogy a klubnál tizenöten fertőződtek meg. A játékosok közül hárman, a szakmai stáb és a háttérstáb tagjai közül heten, a klub további alkalmazottjai közül pedig öten.

A járványban megbetegedett Lorenzo Sanz is, aki 1995-től 2000-ig volt a Real Madrid elnöke. A 76 esztendős korábbi sportvezetőt kritikus állapotban szállították kórházba.

Focival kapcsolatos elemzés, hogy az öt legerősebb európai labdarúgó-bajnokság legalább 3,4 milliárd eurót veszíthet a járvány okozta kényszerleállások miatt – állítja tanulmányában a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég. Az elemzés szerint Anglia, Olaszország, Spanyolország, Németország és Franciaország élvonalbeli bajnokságának együttes anyagi kára a 3,95 milliárd eurót is elérheti. A legtöbbet – 1,25 milliárd eurót – az angol pontvadászat, a Premier League bukhat, a spanyol La Liga 950 millió, a német Bundesliga 750 millió, az olasz Serie A 650 millió, a francia Ligue 1 pedig 400 millió eurós veszteséget szenvedhet el.

A hatalmas deficitet a tévéközvetítések hiánya, a szponzorszerződésekben foglaltak meghiúsulása, a jegybevételek és a mérkőzések során a nézőknek nyújtott különféle szolgáltatások elmaradása okozza. Ugyanakkor a bevételkiesések kalkulálásakor a KPMG-tanulmányban nem vették figyelembe a klubcsapatok részvételét az európai csúcssorozatokban, a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, amelyek szintén félbeszakadtak a világjárvány miatt.

Olimpia: az elhalasztást kérik

Az idei nyári tokiói olimpia elhalasztására szólította fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) Matthew Pinsent, a britek négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnok evezőse. A jelenleg televíziós közvetítőként és szakkommentátorként dolgozó 49 éves Pinsent szerint a NOB nem hallja meg a sportolók kérését, aggodalmát, és a rendezéssel kapcsolatos ragaszkodása mindennel szembemegy.

További halasztások, felfüggesztések

Tegnap a súlyemelők áprilisra tervezett kontinentális csúcsversenyei közül utolsóként a pán-amerikai bajnokságot is elhalasztották. Az eseményt a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban rendezték volna meg április 14. és 24. között.

Törölték a tornászok egyéni összetett világkupáját, amelyre április 4-én és 5-én került volna sor Tokióban. Az olimpiai tesztverseny helyett a japán szervezők ugyanazon a hétvégén megpróbálnak elvégezni egy úgynevezett működési tesztet, de egyelőre nem világos, hogy ezen részt vehetnek-e sportolók. Még 15 olyan tesztesemény van a versenynaptárban, amelyet az ötkarikás játékok szervezői nem mondtak le.

Elhalasztják az Amstel Gold Race országúti kerékpárversenyt, amelyre április 19-én került volna sor. A holland klasszikus egynapos viadal szervezői reményüket fejezték ki, hogy a pótlásra találnak egy későbbi időpontot a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában.

Az Európai Kajak-kenu Szövetség elhalasztotta a szlalom szakág kontinensviadalát, amelyet a Londontól mintegy ötven kilométerre található Lee Valley White vízisport-központban rendeztek volna májusban.

A férfi kézilabda SEHA-liga szerdai bejelentése szerint biztosan nem az eredeti időpontban, április 3-án és 5-én rendezik a sorozat négyes döntőjét Zadarban.

Elmarad a túraautó-világkupa (WTCR) németországi versenyhétvégéje, amelyre május 21. és 23. között a Nürburgringen került volna sor. Korábban már két áprilisi eseményt is töröltek, a marokkói és a magyarországi versenyhétvégét, így a szezon – jelen állás szerint – Szlovákiában kezdődik június 5. és 7. között.

A Le Mans-i 24 órás autóversenyt a június 13–14-ei hétvégéről szeptember 19–20-ára tették át.