2024. április 19., péntek

#olvassonotthon kampány

A Forum Kiadó néhány e-könyvét ingyenessé tette

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a honlapján közölte, hogy elnapolják a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Felfüggesztik az eredetileg április 23-ától 26-áig tervezett rendezvény előkészületeit is, a következő napokban részletes tájékoztatást küldenek minden kiállítónak a könyvfesztivál új időpontjáról.

Elmaradnak a tervezett magyarországi és más nagy könyves rendezvények, könyvbemutatók. Ennek ellenére tudják-e népszerűsíteni a könyveiket? – kérdeztük Virág Gábort, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatóját.

– Lassan két hete, hogy elkezdődtek a lemondások, először a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált állították le, majd jött sorban a többi rendezvény is, véleményem szerint az idei Ünnepi Könyvhét megrendezése is kérdésessé vált. Utolsó könyvbemutatónkat a rendkívüli helyzet előtt Szabadkán tartottuk a Városi Múzeumban, ahol a Nemes Fekete Edit munkásságáról készült monográfiát mutattuk be, már érezhetően feszült légkörben. Pénteken, március 20-án pedig Kishegyesen lett volna ugyanennek a könyvnek a bemutatója, amit szintén lemondani kényszerültünk. Ez azért különösen szomorú, mert pont a művésznő szülőfalujában szerettünk volna kedveskedni neki a 75. születésnapjára a megjelent monográfia bemutatásával, és egy alkalmi kiállítás megnyitásával. Ez, sajnos, most elmarad, pedig több helyről is vártunk vendégeket. Az elmaradást azzal szeretnénk pótolni, hogy a bemutató napján részleteket mutatunk a kiadványból, előfordulhat, hogy hozzáférhetővé tesszük elektronikusan az egész könyvet, hogy mindenki kedvére szemezgethessen belőle. Hasonló akciókra szintén lehet számítani tőlünk a jövőben, amennyiben továbbra is megmarad a jelenlegi állapot. Elképzelhetőnek tartok élő videózásokat a szerzőkkel a már meghirdetett bemutatók alkalmából, kicsit átböngésszük az archívumunkat is, onnan is szeretnénk elérhetővé tenni tartalmakat.

Virág Gábor: Elképzelhetőnek tartok élő videózásokat a szerzőkkel a már meghirdetett bemutatók alkalmából (Fotó: Ótos András)

Virág Gábor: Elképzelhetőnek tartok élő videózásokat a szerzőkkel a már meghirdetett bemutatók alkalmából (Fotó: Ótos András)

Több közösségi oldalon is elindítottuk az #olvassonotthon kampányunkat, amivel ösztönözni szeretnénk az embereket, főleg az idősebbeket, hogy a kinti értelmetlen és felelőtlen mászkálás helyett maradjanak otthon, és a rengeteg időt töltsék el hasznosan, a rémhírek helyett például olvassanak szépirodalmat. Több könyvünket is ingyenesen letölthetővé tettük, ezek tartalmukban valamiféleképpen reagálnak a mostani helyzetre, különösen ajánlom mindenkinek Ivo Andrić aforizmagyűjteményét, a Jelek az út mentént, amelyben számos hasznos „tanácsot” is olvashatunk a mostani helyzetre. Böndör Pál Vásárlási lázgörbe című kötete pedig talán a felvásárlási láznak is görbe tükröt tud mutatni valahol, Silling István Nyugat-bácskai Szűzanya-emlékek című kötete talán nyújt egy kis megnyugvást is a mostani nehéz időkben. Ezek PDF-ben tölthetők le, de néhány e-könyvünket is ingyenessé tettük, amelyek szintén „hasznos” olvasmányok lehetnek a következő hetekben.

A „váratlan helyzetben” a jó könyv mennyire „gyógyíthatja meg”, lelkileg mennyire emelheti fel az embert?

– Tapasztalataim szerint rendkívüli időkben az olvasás dimenziója is gazdagodik egyfajta rendkívüliséggel, a szavak visszanyerik tényleges súlyukat, most azok a mondatok is hangsúlyosakká válnak, amelyek fölött „normális” időkben egyébként átsiklunk. Ha figyelembe vesszük, hogy az emberiség már többször is átélt hasonlóan vészterhes időket, amikor szintén születtek irodalmi művek, érdemes visszalapozni, hogyan is reagáltak akkor a helyzetekre, a bezártságra, a félelemre, az aggódásra az akkori művészek. Az Andrić-könyv például ezekkel a mondatokkal kezdődik: „Ha ezek a kicsiny, zavaros jelek nem is mentenek meg bennünket a bolyongástól és a megpróbáltatásoktól, könnyíthetnek rajtuk, és legalább annyiban segíthetnek, hogy meggyőznek bennünket arról: bármi történjék velünk, nem vagyunk egyedül, nem vagyunk sem az elsők, sem az utolsók.”

Hogyan lehet az elkövetkező időben megvásárolni a Forum- könyveket?

– Tudom, hogy nem szabad ilyet mondani, de a mostani helyzet abból a szempontból jött jól a Forumnak, hogy pont most vagyunk egy teljes digitális átállás előtt, ezért a távmunka szinte nem hogy nehezíti, hanem talán még kényelmesebbé, „otthonosabbá” teszi a feltételeket. A kiadóban egyébként is felújítási munkálatokat terveztünk, ha a lehetőségek adottak lesznek, el is indul az átalakítás, így még praktikus is, hogy nem járunk be mindennap dolgozni. Persze ügyelet van a kiadóban, 9 és 12 óra között elérhetőek vagyunk 021/457-216-os telefonszámon, vagy írjanak nekünk az office@forumliber.rs e-mailre. A hamarosan megújuló honlapunknak pont az volt az elsődleges célja, hogy a könyveink megvásárolhatók legyenek online is a világ bármely pontjáról, ha működni fog a postai szolgáltatás, fizikailag is eljuthatnak a könyvek bárhova, de valószínűnek tartom, hogy nagyobb kereslet lesz az e-könyveink iránt. Ezek közül többet is ingyenesen megosztunk a következő hetekben.

Milyen kiadványok várhatók az idén?

– A helyzettől függően várhatóan módosul a kiadói terv, valószínűleg módosulnak a támogatások, ezzel a határidők is. Néhány héttel ezelőtt beszéltem egyébként arról, hogy nem biztos, hogy minden könyvnek papíralapon is meg kell jelennie, ezzel a nyomdaköltséget is megspórolnánk, az elektronikus változatot pedig könnyebben tudnánk népszerűsíteni, terjeszteni. Mivel azt sem lehet tudni, mi várható estére, ezért most nem mondanék konkrét szerzőket és címeket, de amint „nyomdakész” állapotba kerül egy-egy kiadványunk, biztosan megtaláljuk a módját, hogy értesítsük olvasóinkat. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy szerkesztő kollégáimat majd arra biztatom, a megjelenések előtt is osszanak meg verseket, mondatokat a készülő kiadványokból, s ezzel a közös szerkesztés kalandját is megoszthatjuk az otthon ülni kényszerülő olvasóinkkal – mondta Virág Gábor.