2024. március 28., csütörtök

Ma van a boldogság világnapja

Immár nyolcadik alkalommal adták ki a Világ Boldogság Indexet, amelyet 2012 óta minden évben a boldogság nemzetközi világnapján, március 20-án publikálnak. A felmérést azután kezdték meg, hogy 2011-ben az ENSZ elfogadott egy határozatot, amely arra biztatta az országokat, hogy nagyobb súllyal számítsák bele lakosaik boldogságérzetét a társadalmi és gazdasági fejlődést mérő módszereikbe.

A 153 országot vizsgáló indexbe a személyes „jó érzés” mellett beleszámolják az adott állam egy főre jutó GDP-jét, a szociális támogatások szintjét, a döntési és egyéni szabadság fokát, a várható élettartamot, a korrupció mértékét, a társadalmi szolidaritás és az önzetlenség fokát.

A lista összeállítását koordináló Jeffrey D. Sachs, a Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődésért Központjának vezetője szerint a gazdagabb országok lakosai egyértelműen boldogabbak, de nem ez az egyetlen fontos szempont.

A 153-as listát három éve zsinórban Finnország vezeti, és kimondottan jól állnak az észak-európai országok,a finneket a dánok, a svájciak, az izlandiak és a norvégok követik. Magyarország a lista 53. helyén áll idén, megelőzve az összes balkáni államot, de a magyaroknál boldogabbnak érzik magukat a csehek, a szlovákok, a lengyelek és a szlovének is. A szomszédos Ausztria a 9. legboldogabb nemzet a Földön.

Finnország boldogságadataiból az is látszik, hogy a lakosok 91 százaléka elégedett köztársasági elnökével és az általa végzett munkával, illetve az is, hogy a finnek 86 százaléka teljesen megbízik a rendőrségben. Az elmúlt években a nemzeti boldogságot felmérő indexben vizsgálták azt is, hogy hogyan alakítja a boldogságérzetet a közösségi média és a társadalmi egyenlőtlenség mértéke.